Poslední repríza působivé inscenace se uskuteční dnes, což je rok od premiéry v Městském divadle.

„Text se jmenuje Kejklíř z Lublinu, což o něm dost napovídá. Jaša Mazur je komediant, člověk, který se předvádí, ukazuje triky, hraje si. Ta hra je velmi důležitá v celém jeho životě. Má několik žen, ale před nikým to neskrývá. Balancuje na hraně – přejde, nepřejde? Náš kejklíř nežongluje s míčky, žongluje s lidskými dušemi. Připoutal k sobě mnoho lidí, kteří jsou na něm závislí. V životě každé z těchto postav je Jaša neustále přítomný. Proto i na jevišti to je stejně, všichni jsou zde rovněž neustále přítomní. Herci to nemají příliš rádi a já doufám, že mi už odpustili," říká s úsměvem slovenský režisér Marián Pecko.

Titulní role Jaši Mazura, kejklíře povoláním i povahou, se skvěle zhostil Martin Mejzlík, jemuž neméně dobře sekundují Petra Janečková, Jana Ondrušková, Martina Sikorová, Romana Chvalová, Milan Němec nebo Tomáš Lněnička, Alexandr Postler a další.

O neodolatelnosti dravé touhy

Román Kejklíř z Lublinu, jenž je dílem nejslavnějšího židovského spisovatele, nositele Nobelovy ceny Isaaca Bashevise Singera, pro pardubické divadlo dramatizovala bývalá dramaturgyně divadla Jana Pithartová.

„Kejklíř z Lublinu je vášnivé drama o hnacích silách života. O ošidnosti mezí, v nichž se pohybuje osobní svoboda. O nádheře snů, neodolatelnosti dravé touhy, neodčinitelnosti ublížení, neoblomnosti svědomí a síle odpuštění," doplňuje Jana Pithartová.