Východočeské divadlo Pardubice (VČD) přivítá dva vrcholy pardubické plesové sezony. Zatímco dnes je na programu Divadelní bál, zítra se chystá Reprezentační ples města Pardubice.

Divadelní budova prošla v minulých dnech velkou proměnou. Secesní prostor hlediště se proměnil v plesový sál, prkna, která znamenají svět, se pokryla baletizolem, aby se na nich skvěle tančilo, a šatny ve foyer nahradily nazdobené stoly.

Divadelní bál se každoročně snaží trochu vymezit vůči ostatním pardubickým plesům, tudíž je vždy nějak tematicky zaměřený.

„Tentokrát se nese ve vzletném stylu secese a připomene mnoho už polozapomenutých speciálních záležitostí spojených s touto společenskou zábavou. Hosté si budou moci zadat partnery pro některé tance do tanečních pořádků. V duchu secese se ponese celá prezentace plesu i originální dárek pro dámy i pány," prozradila dramaturgyně Jana Uherová.

Bál začíná v 19 hodin a k tanci i poslechu bude hrát velký taneční orchestr JK Band, který je proslulý skvělou swingovou hudbou, a už tradičně nebude chybět ani kapela Uši Music Band. Za doprovodu obou těles zazpívají pardubičtí herci Petra Janečková, Martina Sikorová, Dagmar Novotná, Jana Ondrušková a Ladislav Špiner.

Tradičně vyhlásí nejoblíbenější herce

Dále členové hereckého souboru představí svou speciální taneční show, při níž předvedou originální kostýmy z nových inscenací na repertoáru divadla.

„V programu samozřejmě nebude chybět vyhlášení nejoblíbenější herečky a herce VČD roku 2015. Jako půlnoční dárek vystoupí taneční pár Marie Doležalová a Marek Zelinka – vítězové televizní taneční soutěže StarDance," uvedl mluvčí divadla Radek Smetana.

Na městském plese, který se bude v divadle konat v sobotu, se nebude pouze tančit, ale během večera předá primátor Pardubic Martin Charvát, před zraky řady pardubických patriotů, laureátům ocenění města.

Rozdají čestná občanství i medaile

„Přemýšleli jsme, jakou významnou událost pro udělování ocenění města zvolit. Neumím si představit vhodnější příležitost, než je reprezentační ples města. Vždyť velká reprezentativní akce města a ocenění těch, kteří pro ně nemálo udělali, k sobě bezpochyby patří. Věřím, že i laureáti budou vnímat pozitivně atmosféru slavnostního večera," řekl primátor.

Čestnými občany města Pardubice se tak úderem 22. hodiny stanou architekt Miroslav Řepa a in memoriam stavitel železnice Jan Perner.

Medaile města obdrží vysokoškolský profesor Arnošt Pellant, ředitel Východočeského divadla Petr Dohnal, emeritní ředitel pivovaru Ludvík Šťastný a kronikář Zdeněk Veselík.
Ples města začne v 19 hodin šálovým tancem, ale bavit se budou návštěvníci až do brzkého rána.

„Hlavními hvězdami večera budou Jitka Zelenková, Pirate Swing band s Jiřím Ševčíkem, ale jistě také akrobatické duo DaeMen. Průvodkyní večerem bude Marie Retková. Tanečníci se mohou těšit jak na swing, latinu či rock, tak na vystoupení skupiny Jam & Bazar," sdělila Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.

Ti, kteří se raději jen dívají, pak jistě ocení barmanskou show provázenou světelnými efekty.