„Prohlédnout budovu si přišlo přes tisíc zájemců,“ uvedl mluvčí VČD Radek Smetana.

„Takový zájem nás velmi mile překvapil. Trochu jsme se obávali letního počasí, ale ani to neodradilo naše příznivce od návštěvy divadla,“ konstatoval Petr Dohnal, ředitel pardubického stánku paní Thálie, který Den otevřených dveří uspořádal u příležitosti stého výročí od položení základního kamene Městského divadla.

Návštěvníci si měli možnost prohlédnout nejen samotný základní kámen, který je umístěn ve zdi ve vstupním foyer, ale i zákulisí divadla.

V doprovodu herců Josefa Pejchala, Zdeňka Rumpíka, Petry Janečkové i samotného ředitele Petra Dohnala si mohl každý vyzkoušet, jaké je to stát na „prknech, co znamenají okres“, nahlédnout do hereckých šaten či prostor pro divadelní techniku. Jevištní mistr Jan Vocásek příchozím umožnil nakouknout za železnou oponu, která váží pět tun. Přiblížil i princip, na němž funguje slavnostní malovaná opona či divadelní točna.

Přímo na jevišti pak byly k vidění jednotlivé stánky, které reprezentovaly jednotlivé divadelní profese, jako jsou například garderobiéři, vlásenkáři, osvětlovači či zvukaři.

„Do Dne otevřených dveří jsme zapojili prakticky celé divadlo. Za všechny, kteří se na této akci podíleli, jsem byl moc rád, že dorazilo tolik lidí. Ti měli možnost spatřit, co zřejmě jen tak neuvidí, protože sladit všechny profese tak, aby byly k dispozici prakticky celý den, nebylo vůbec jednoduché,“ sdělil Petr Dohnal.

„Role průvodců byla moc příjemná, ale zároveň hodně náročná,“ shodl se kvartet průvodců, který se od rána do odpoledne prakticky nezastavil. „V každé skupině bylo od dvaceti do sta lidí. Jak jedna skončila, už na nás čekala další,“ podotkl ředitel VČD.

Den otevřených dveří však není jedinou akcí, která je součástí oslav stého výročí položení základního kamene budovy divadla. „V den, kdy se tato slavnost odehrála, tedy 16. května, si tuto událost připomeneme o přestávce představení Malované na skle. Společně s pardubickým primátorem Jaroslavem Demlem poklepeme na základní kámen a popřejeme budově divadla vše nejlepší do dalších sta let,“ informoval náš Deník Petr Dohnal. „Pro diváky máme jedno překvapení. Přichystáme si pro ně sto skleniček šampaňského. Ten, kdo bude mít zájem, si s námi může připít,“ uzavřel ředitel VČD.