„Dramaturgický plán je hodně barevný a vyvážený. Každý divák by si v něm přijít na své. Rovněž pro herce skýtá spoustu zajímavých příležitostí. Na repertoáru budeme mít jak klasické hry, tak i romantické příběhy či komedie,“ informoval náš Deník ředitel VČD Petr Dohnal.

Bláznivé nůžky

 

První hrou nové sezony bude česká premiéra Bláznivých nůžek. „Tento titul jsme objevili v Americe. Je to zvláštní hra, která má dokonce zvlášť režijní a herecký text i obsáhlý poznámkový aparát. To jsem za tu dobu, co jsem u divadla, nezažil. Také Petr Novotný se nám svěřil, že nikdy žádný podobný projekt nerealizoval,“ podotkl dramaturg VČD na adresu pozoruhodné inscenace, která se začne zkoušet už v červnu. Poprvé by se měla kriminální komedie, v níž budou moci diváci ovlivňovat děj a dokonce mluvit s postavami, na pardubickém jevišti objevit začátkem října.

Skandální námět

 

O měsíc později bude následovat komedie podle skandální prvotiny Jaroslava Havlíčka Muž sedmi sester.

„Tento titul už mohlo pardubické publikum spatřit na letošním Grand Festivalu smíchu v podání českobudějovických herců. Režisér Martin Glaser projevil zájem tuto hru nastudovat ještě jednou, tak jsme mu to v našem divadle umožnili,“ sdělil Martin Fahrner a dodal, že třetí premiérou nové sezony bude klasické představení Peer Gynt norského dramatika Henrika Ibsena. „Jde o strhující dobrodružný epos, norskou pohádku i báseň, výpravnou podívanou i dojemný příběh, jehož režie se ujme domácí Jiří Seydler,“ podotkl dramaturg.

Urvi to! i Čechov

 

Stejný režisér na jaře ve VČD nazkouší napínavý thriller o moci peněz nazvaný Urvi to! od Davida Williamsona.

„Je to moderní australský autor, jehož objevila režisérka Lída Engelová. V Pardubicích už jsme uvedli jeho jiný titul Za kolik,“ vysvětlil Martin Fahrner. „Aby paní režisérce Lídě Engelové nebylo líto, že nezkouší hru, kterou přivedla na česká jeviště, přizvali jsme ji ke spolupráci na veselohře nejoblíbenějšího francouzského komediálního autora Georgese Feydeaua Brouk v hlavě. Tak se alespoň může s týmem, který se bude podílet na inscenaci Urvi to!, dělit o prostor pro zkoušení,“ vtipkoval dramaturg VČD.

V květnu se pardubické publikum dočká Čechova. Jeho Racka bude režírovat hostující Zdeněk Dušek, který v předchozích letech v Pardubicích nastudoval Úžasnou svatbu, Spor a Hrobku s vyhlídkou.

Příští sezonu uzavře slavné drama Richarda Nashe Obchodník s deštěm. „Režie se ujme Marián Pecko,“ prozradil Martin Fahrner.

Muzikál v novém dramaturgickém plánu žádný není.

„Chceme se tomuto žánru věnovat i nadále, ale protože jsme v letošním sezoně uvedli hned dva (Malované na skle a My Fair Lady), není třeba nasazovat nový muzikálový titul,“ uzavřel Petr Dohnal.