„Promítat se bude české drama Amerika z roku 1994 v hlavní roli s Martinem Dejdarem. Vstup na tuto akci je zcela zdarma. Vzhledem k omezené kapacitě je však potřeba si rezervovat místa k sezení na e-mailu info@wamak.cz. Parkování bude možné před elektrárnou na parkovišti. Nebude chybět ani občerstvení," upřesnila Markéta Novotná.

A o čem vlastně tento snímek pojednává? Jde o postmodernistickou vizi nedokončeného románu Franze Kafky Nezvěstný.

Do Ameriky počátku 20. století, země velkých vzletů i velkých pádů, přijíždí mladý Čech Karel Rossman. Strýc Jakob, který je zde považován za nejbohatšího muže, jej přijme jako vlastního syna pod podmínkou Karlovy absolutní podřízenosti. V tvrdých poměrech, tolik vzdálených idylické Evropě, však mladý muž neobstojí, a je proto strýcem tvrdě a nečekaně zavržen. Amerika mu tak nastaví svoji druhou tvář – stává se z něj vyděděnec bez budoucnosti. Východisko z krušné situace hrdina nalezne s pomocí věčně opilého námořního topiče v cestě do vzdálené Oklahomy po boku servírky Terezy…

Známí herci

V režii Vladimíra Michálka v tomto působivém snímku kromě východočeského rodáka Martina Dejdara hrají také další známé tváře, jako jsou Jiří Lábus, Jiří Schmitzer, Václav Marhoul, Tomáš Vorel, Petr Vacek, Jan Schmid, Pavel Nový, Pavel Landovský či Oldřich Kaiser.