Třetí den Grand Festivalu smíchu bude v Městském divadle patřit domácímu souboru. Dnes od deseti hodin bude k vidění nejnovější kus na repertoáru Východočeského divadla (VČD) Pardubice s názvem S cizí dámou v cizím pokoji.

Večer se pak pardubičtí divadelníci zapojí také do soutěžní části festivalu, a to s hrou Ephraima Kishona Liška v kurníku aneb Pan ministr v Kmínovicích, kterou pohostinsky režíroval Martin Tichý. Martin Tichý působí jako režisér především v Liberci. A za svou práci sklízí úspěchy i v podobě různých cen. Získal například cenu MAX Pražského festivalu německého jazyka za nejlepší inscenaci německého textu v České republice a cenu Erik za nejlepší loutkovou inscenaci sezony v České republice.

Volba starosty

Inscenace vypráví o tom, jak to dopadne, když se někam zavede dřív politika než elektrika.
Příběh se odehrává ve vesničce Kmínovice, kam přijel na ozdravný pobyt stárnoucí ministr Arnitz Dulniker. Nebyl by to ale vysloužilý politik, aby ve vsi nezorganizoval volbu starosty.
„Je to takový mix situační i konverzační komedie. Důležité je tam téma, jak se lidé nechávají ovládat politikou. Kishon to vidí s takovým nadhledem, že je to vlastně osvobozující. Lidi, kteří nemají politiku rádi, se jí tady vlastně mohou vysmát,“ prozradil o pardubické inscenaci režisér Martin Tichý.

Liška v kurníku začíná v budově Městského divadla dnes od 19 hodin. Ve stejný čas je možné se vypravit také do Kulturního domu Hronovická, kam zavítá brněnské divadlo Buranteatr. Autorem hry je polský dramatik Michal Walczak, režie se ujal Martin Vokoun.

Mladí herci

Inscenace se odehrává v atraktivním prostředí filmového štábu natáčejícího jeden z nekonečných televizních seriálů. Mladí herci Mundek a Aneta po dokončení herecké školy zjistili, že úvazků je málo, dobrých filmů taky a nezávislé produkce složenky nezaplatí. Aneta tak musí točit nekonečnou telenovelu, zatímco Mundek si přivydělává jako chodící reklama na pivo a sní o velkém umění. Dopadne to s nimi a s jejich láskou jako v seriálu?

LUKÁŠ DUBSKÝ