Ohlédneme-li se za posledními loňskými koncerty pardubických hudebních těles, rádi konstatujeme, že v krajské metropoli se podařilo definitivně nalézt novou podobu významné mnohaleté tradice vánočních svatoštěpánských večerů a zároveň navázáním na předminulý Silvestr otevřít „seriál" další.

V obou případech, o nichž bude řeč, byla Sukova síň Domu hudby vyprodána do posledního místečka a nebyl snad nikdo, kdo by litoval, že se během svátků vydal za kulturním zážitkem.

Hlavní postavou svatoštěpánského koncertu, jehož organizace se z úcty k tradici, založené v Pardubicích Václavem Rabasem, ujal neúnavný Josef Krečmer, se stal houslista Václav Hudeček.

V Pardubicích vystoupil po více než dvou letech a navázal na vše pěkné, co na něm vždy měli posluchači rádi. Bylo patrné, že přípravě svého vystoupení věnoval velkou pozornost, a spoluhráče jistě potěšilo i několik jím vyslovených poklon.

Interpretace Ryby

Hudečkova skvostná interpretace houslového koncertu F dur Jakuba Jana Ryby, ale i tak důvěrně známé Zimy z Vivaldiho cyklu Čtyř ročních dob, vyvolala v auditoriu nadšení. Bylo by ovšem hříchem nezmínit na tomto místě ostatní interprety večera – výborného varhaníka Pavla Svobodu, nadějnou a milou sopranistku Kristýnu Kůstkovou a členy Barocco sempre giovane a pěveckého sboru Cantores cantant, vedeného Petrem Hlavatým, stejně jako všestranného Jiřího Kabáta, jenž si vedle violových partů tentokráte střihl i dirigování.

Silvestrovský koncert pořádala Komorní filharmonie Pardubice teprve podruhé, ale druhý ročník je vždy nejdůležitější…

Také na samém sklonku loňského roku ovládl Dům hudby svým charismatem především Vojtěch Spurný. Ani tentokrát posluchači netušili, co je s orchestrem a sólisty pod jeho vedením čeká. Na rozdíl od „minula" odřídil a odehrál Vojtěch Spurný vše oběma rukama, porce uvolnění a zábavy (někdy i docela lascívní, ale to k Silvestru patří) však přišla vrchovatá.

A hrálo se toho docela hodně – od Mozarta přes Strausse až k Jaroslavu Ježkovi. Své interpretační umění i půvaby předvedla opět Marie Fajtová, příjemným obohacením odpoledne bylo vystoupení Saxofonového kvartetu Bohemia. Snad jen ta přestávka by příště přišla vhod, dvě hodiny nonstop na Silvestra jsou náročné…