Přesně jednu hodinu a patnáct minut po štědrovečerní půlnoci měli návštěvníci Východočeského divadla Pardubice (VČD) možnost poprvé spatřit Duchovní zvon Thálie. Dílo vzniklé z veřejné sbírky hodlá divadlo věnovat kostelu svatého Bartoloměje. Má to však jeden háček. Na zvonici zatím nevedou schody, a tak než bude nový zvon do kostela umístěn, musí být nejprve vybrán dostatek peněz na stavbu schodiště.

Začnou na jaře

Tradiční Štědrovečerní zpívání v divadle přineslo do sbírky dalších téměř 16 tisíc, které pardubičtí herci vybrali mezi návštěvníky.
„Schody se zatím nepodařilo postavit, ale na jaře by se už mělo začít stavět. Potom bude do zvonice umístěn i Duchovní zvon Thálie. Autorem výtvarného návrhu zvonu je herec našeho divadla Pavel Novotný. Zvon by měl bít na poplach, že je už jen málo lidí, kteří upřednostňují kulturní hodnoty před těmi materiálními," nechal se slyšet ředitel VČD Petr Dohnal.
Slavnostnímu odhalení divadelního zvonu přihlíželo plné hlediště, ale i velká část uměleckého souboru pardubického divadla.

Zvon je zatím bez srdce, a tak hu musel Pavel Novotný před diváky rozezvučet poněkud improvizovanou metodou – paličkou na maso. Dokud nebude umístěn ve zvonici kostela svatého Bartoloměje, měl by být Duchovní zvon Thálie k vidění ve foyer pardubického divadla.
„Vznik zvonu zachytil fotograf Petr Moško, který z přípravy udělal časosběrný dokument. Ten je rovněž k vidění ve foyer divadla," podotkl Pavel Novotný.

Skoro 16 tisíc

Letošní sbírka na schody vynesla přesně 15 998 korun.
„Kromě toho jsme od vás dostali také dvě mince ze Spojených arabských emirátů a velikonoční vajíčko," hlásil jeden z výběrčích, pardubický herec Ladislav Špiner.
Na dobrou věc ale nepřispívali jen diváci. Pardubický Lions Club se rozhodl věnovat částku 40 tisíc korun na vybavení muzikoterapeutické dílny Dětského rehabilitačního centra Lentilka.
Dalších 32 tisíc korun pak prezident Lions Clubu Martin Dostál věnoval divadlu na vybavení pracoviště pro nevidomé, což by mělo usnadnit práci Dominiku Rumpíkovi, který s pardubickým divadlem spolupracuje již osm let.