Víkendová oslava desátých narozenin vyšla hudebnímu festivalu Hrady CZ na Kunětické hoře znamenitě. „Je to trochu extrémní festival. Vždycky na něm je buď strašné horko, nebo brutálně prší. Ale má až neskutečně skvělou atmosféru a báječný program, který člověka prostě nutí zase přijet na další ročník," konstatoval jeden z pravidelných účastníků této přehlídky Martin Kovář.

Bývalí „Supporti" se skvěle bavili

Jeho slova potvrdil už páteční karnevalový večírek, na kterém předvedly své umění kapely Sto zvířat, Horkýže Slíže a Portless.
„Bylo nám ctí, že jsme mohli na Kunětické hoře zahrát. Festival Hrady CZ je milý a my jsme se na něm bavili skvěle. Opravdu nás mrzelo, že naše vystoupení muselo po hodině skončit," svěřil se přímo z pódia zpěvák Kryštof Michal ze skupiny Portless, kterou tvoří většina bývalých členů formace Support Lesbiens.

Sobotní den nezačal pro řadu návštěvníků festivalu úplně nejšťastněji. Spousta z nich zůstala dlouho „viset" v nekonečné koloně aut, která se začala tvořit už půl hodiny před začátkem programu.
Řada lidí tak přišla třeba o vystoupení kapely No Name. Výhodnější bylo zvolit trasu přes Srch, kde se takové kolony aut netvořily. S úmorným horkem pomáhali hasiči

Úmorné horko sužovalo festivalovou pláň po celé sobotní odpoledne. Naštěstí byli opět připraveni i hasiči, kteří fanoušky vychutnávající si povedenou hudební nálož občas pokropili vodou z hadice.

Nejen hasiči, ale i někteří účinkující mysleli na blaho svých fandů. „Ruce nahoru! Alespoň si provětráte zpocená podpaží," navrhovali členové skupiny Divokej Bill. A stalo se. „Díky! Už to cítíme," vzkazovali „Billové", kteří se po vzoru hasičů snažili osvěžovat publikum. „Ruce vzhůru," křičel frontman Václav Bláha a stříkal alespoň po prvních řadách vodní pistolkou.

Vedro naopak nevadilo skupině UDG, která si „užila" výheň, protože jejich vystoupení startovalo už ve 14 hodin.
„Fanoušci nás nabíjeli energií, nebyli vůbec přešlí vedrem. Díky tomu jsme pak ani my vedro skoro nevnímali," svěřil se po koncertu zpěvák skupiny UDG Petr Vrzal.

Poničené kalhoty Matěje Rupperta

Skvělý výkon na „Kuňce" podal i zpěvák Tomáš Klus, kapely Mandrage, Vypsaná fiXa či Monkey Business. Ti svou energickou show začali pěkně zostra. „Výtěžek z tohoto bezvýznamného festivalu putuje na konto společností ČEZ a Sazka," vtipkovali na úvod.

Zpěvák Monkey Business Matěj Ruppert se pak fanouškům svěřil se svou intimní libůstkou. „Mám takovou úchylku. Potřebuji slyšet váš křik," tvrdil. Když mu „Kuňka" odpověděla burácivým lomozem, oslavil to Matěj Ruppert tak intenzivně, až to odnesly jeho kalhoty…

„Kuňka byla zatím jednoznačně nejlepší zastávkou festivalu Hrady CZ," poslal zpěvák Monkey Business vzkaz do bouřícího publika.
Před půlnocí zakončila pásmo sobotních koncertů skupina Wanastowi Vjecy. Její repertoár se skládal hlavně z osvědčených hitů této formace. Zaznělo ale i pár písní od Lucie, ve které frontman Wanastových Vjecí Robert Kodym rovněž působí.

Slovenské dobývání „Kuňky" bylo úspěšné

Letošní jubilejní desátý ročník oblíbeného festivalu Hrady CZ, který se o víkendu utábořil na Kunětické hoře, nabídl výběr toho nejlepšího z české, ale i slovenské hudební scény.
Ze země našich bývalých „bratrů" dorazila už v pátek večer kapela Horkýže Slíže, která na „Kuňce" zakončila úvodní festivalový den.

V sobotu ho naopak na druhé scéně skvěle zahájila košická partička No Name v čele se zpěvákem Igorem Timkem.
Na stejném pódiu pak řádil i slovenský raper Rytmus.

Na hlavní scéně pak předvedl své umění nejúspěšnější slovenský zpěvák žijící v Praze – Miroslav Žbirka.
„Sobotní vystoupení bylo úžasné. Byl jsem rád, že nepršelo a že nás skvěle přijali diváci," prohlásil „Meky", který kromě celé řady svých hitů dokázal, jak dobře umí písmeno „ř". Vyzkoušel si to hned na dvou jazykolamech a dopadlo to výtečně!
Stejně jako celé jeho vystoupení, které jako host okořenila i zpěvačka Martha s písní Čo bolí, to prebolí.

„Je to poměrně všestranně využitelná píseň. Když jsem se nedávno díval na lední hokej, odnášeli jednoho z hráčů na nosítkách a co myslíte, že mu zahráli," položil publiku řečnickou otázku Meky.
Ten vystřihl i „beatlesácký" hit Hey, Jude, který si s ním pod „Kuňkou" zpíval snad úplně každý. „Nemělo to tu chybu," rozplýval se dobře naladěný slovenský zpěvák.