„Tato nesoutěžní přehlídka jednotlivců i souborů je příležitostí k vystoupení a prezentaci práce dětí a dospělých, pro které je umění koníčkem i láskou," uvedla Romana Vojířová, ředitelka pořádajícího Kulturního centra Pardubice.
I letos se mohou obyvatelé a návštěvníci Pardubic těšit na nejrůznější umělecká vystoupení přímo v ulicích města.

„Festivalový týden zahájíme dnes v deset hodin na Pernštýnském náměstí vypuštěním stovek zrcadélkových balonků, které se staly symbolem Zrcadla umění," upřesnila Romana Vojířová a dodala, že letošní Zrcadlo umění je výjimečné také tím, že je spojeno s oslavami desátého výročí vstupu České republiky do Evropské unie.

„Tento fakt se odrazí i v programu. Na festivalu vystoupí například soubory z partnerských a dalších zahraničních měst, účastníci zahraničního projektu Soul 2014. Svůj speciální program nabídnou také nadnárodní jazykové instituce ve spolupráci se střediskem Europe Direct," vysvětlila Jana Fiedlerová z Magistrátu města Pardubic.

Dnešní den bude věnován výtvarnému a dramatickému umění. Na mnoha místech se uskuteční výtvarné dílny a výstavy, Divadelní rej na Příhrádku vyvrcholí inscenací Maryši v podání divadla Exil.
Podruhé se letos na festivalu odehraje Vědecko-technický jarmark, který připravila Univerzita Pardubice.

Program prvního dne zakončí v 21 hodin speciální kinokoncert Pirate Swing Bandu na Pernštýnském náměstí s promítáním unikátního dokumentu Jazz, co má koule.
„Také vstup na tuto akci bude zcela zdarma," ujistila produkční Kulturního centra Pardubice Petra Klasovitá.

Zítra bude město perníku muzicírovat. „Na Pernštýnském náměstí zazní mládežnické dechové orchestry, od 18 hodin swing a Večer krásných smyčců na Příhrádku středeční program zakončí," sdělila Petra Klasovitá.

Doteky tance

Čtvrtek přinese program nabitý zpěvem. „Připravena je mimo jiné přehlídka dětských a dospělých pěveckých sborů nebo pěvecké soutěže Pardubický skřivan a Perníkový slavík na Příhrádku," dodala produkční Kulturního centra.
Poslední festivalový den, tedy pátek 20. června, bude zcela věnován tanci.

V centru města se předvedou dětské i dospělé taneční soubory z Pardubic a okolí se svými choreografiemi. Celý festival zakončí na Pernštýnském náměstí galavečer Doteky tance.

(Ne)Známá Maryša na Příhrádku

Divadlo Exil uvede slavné drama bratří Mrštíků Maryša dnes od 21 hodin na open air scéně na Příhrádku jako součást festivalu Zrcadlo umění. Soubor se k textu nepostavil pietně. Na᠆opak. Vytáhl si z něj hlavní témata a zpracoval je po svém.
Důkazem, že se to povedlo, byla účast na divadelní přehlídce v Červeném Kostelci.

Z Východočeské přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla si Maryša přivezla několik ocenění.
Porota udělila čestná uznání Kateřině Prouzové a Aleši Dvořákovi za scénu, souboru za herecké naplnění režijní koncepce inscenace.
Porota rozdala ceny i Kateřině Prouzové za režii, Lucii Haškové za kostýmy, Janu Fikejzovi za hudbu, Věře Zapletalové za herecký výkon v roli Maryši, Václavu Novákovi za roli Lízala. A Maryša získala také cenu za inscenaci.
Jaká je exilovská Maryša? Když se řekne Maryša, všichni víme, o co jde. „To je přece ta hra, jak ta holka otráví Vávru kafem," vytane na mysli každému jako první myšlenka.

Kdo dával ve škole pozor, vzpomene si, že jde o tragédii, jež se stala vrcholem realistického dramatu. Ale zkuste se ptát dál. Často zjistíte, že znalost tohoto divadelního kusu končí právě u otrávené kávy.
„I pro některé herce nebyla na začátku zkoušení tahle látka úplně známá," říká režisérka Kateřina Prouzová. Ta naopak měla Maryšu v hlavě už dlouho a znala ji téměř nazpaměť. Když se v uplynulých letech pokusila v Exilu nesměle navrhnout, že by se mohl tento titul nastudovat, všichni si klepali na čelo.

Maryšu odložila do šuplíku se scénáři, ke kterým se chce někdy vrátit a zrealizovat je. V případě Maryši platí, že štěstí přeje připraveným.
„Seděli jsme v hospodě a přemýšleli, co bychom si rádi zahráli. A naše herečka Radka Chladová mi připomněla Maryšu. Uvědomila jsem si, že máme v souboru Věru Zapletalovou (Maryša) a Václava Nováka (Lízal). Ostatní role si také hned našli své představitele. Nadchlo mě to a hned druhý den jsem začala pracovat na scénáři," dodává režisérka.

Původní text doznal velkých změn. Zmizelo z něj nářečí a hodně se škrtalo. Dal se důraz na témata, která obstojí i dnes či za padesát let.