Na Galavečeru smíchu ji v pondělí večer osobně převzal známý spisovatel, herec, zpěvák, autor textů písní a lidový filozof JAN VODŇANSKÝ.

„Získal ji za celoživotní přínos divadlu malých forem a písňové texty, které jsou svým originálním humorem stále ryzí hodnotou české moderní poezie," zdůvodnili svůj letošní verdikt členové Akademie Genia smíchu, jež je složená z kritiků, divadelních publicistů, teoretiků, ale i režisérů a dramaturgů.

Ocenění bere jako zadostiučinění

„Tato cena je pro mě velkým zadostiučiněním za to, čím vším jsme si společně s Petrem Skoumalem prošli. Je mi líto, že on se takového ocenění nedožil nebo že pravidla tohoto ocenění neumožňují, aby ho získal in memoriam se mnou. Myslím, že by si to zasloužil," sdělil Jan Vodňanský, jehož činnost byla po podpisu Charty 77 tehdejším totalitním režimem silně omezována.

Blahodárnost smíchu na psychiku

„S Petrem Skoumalem jsme byli tak prolnuti, že vlastně nešlo od sebe odlišit textovou a hudební stránku našeho společného díla," poznamenal novopečený držitel Ceny Genia smíchu, která byla vyhlášena popáté v historii festivalu.

„Jsem překvapen a zároveň potěšen, že Grand Festival smíchu existuje a že se mu přikládá takový význam. To je moc dobře, protože blahodárnost smíchu pro psychiku člověka je zjevná," podotkl čtyřiasedmdesátiletý umělec, který si z Pardubic společně s prestižním oceněním odvezl i originální plastiku akademické sochařky Kláry Klose.

Jejími majiteli jsou z minulých let Jiří Suchý a Lubomír Lipský či režiséři Jan Borna a David Drábek, současný umělecký šéf hradeckého divadla.