Tak si určitě nenechte ujít nový počin Východočeského divadla (VČD), který bude poprvé k vidění v pondělí 20. ledna od 19 hodin na Malé scéně ve dvoře.

„Jde o pokračování našeho cyklu INprojekty, což jsou Malé inscenační projekty světových novinek," konstatoval ředitel VČD Petr Dohnal.
„Hra balancuje na pomezí sitcomu a konverzační komedie. Jedná se v ní výhradně o problematiku partnerského vztahu. Alice a Henry spolu žijí pětadvacet let. Jiskra v jejich krbu skomírá. Co je může udržet, aby spolu zůstali," položil základní otázku příběhu mluvčí VČD Radek Smetana.

„Alice zakoupí knihu Sex pro zaostalé a přinutí Henryho objednat na víkend luxusní hotelové apartmá. Kromě poněkud komických rad technického rázu navrhuje kniha, aby se oba „rekvalifikanti" navzájem svěřili se svými sexuálními fantaziemi. Fantazie, se kterými se oba „vytasí", jsou v komickém protikladu s těmi, které se jim opravdu honí hlavou a o nichž referují pouze divákům," poznamenal Radek Smetana.

„Stále konfliktnější reakce toho druhého na jejich zpovědi prozradí, že zatímco Henry nemá problém s poněkud zakonzervovaným stavem svého manželství, Alice je hluboce nespokojená se stereotypem, do něhož jejich soužití stále více upadá. Vlastně vážně uvažuje o rozvodu… To by ovšem ukládání ložního prádla nesmělo být tolik sexy," podotkl mluvčí  VČD.

„Jsme rádi, že na nabídku režie tohoto malého inscenačního projektu v našem divadle se zájmem rychle kývl mladý a talentovaný režisér Adam Doležal, pro kterého to bude první spolupráce s naším divadlem," prohlásil dramaturg divadla Zdeněk Janál.

První spolupráce

„Jsem rád už za možnost pracovat v pardubickém divadle. Potom mě také láká forma scénického čtení, která pro mě sice není neznámá, ale i tak se jedná o jistou výzvu a vlastně i překážku. A překážky si v práci rád kladu, protože mě nutí ke stále nové kreativitě. Což je pro mě v práci zábavné. Stejně jako text hry, která je vtipná, krutá, dojemná a pravdivá zároveň," řekl režisér Adam Doležal.
Dodejme, že v hlavních rolích pardubického Sexy prádla se představí Romana Chvalová a Alexandr Postler.