Legendu o odvaze, lásce a spravedlnosti uprostřed dějinných proměn nazkoušel kmenový režisér divadla Petr Novotný, který se přiznal, že při čtení textu mu z jeho aktuálnosti a přenositelnosti do současnosti běhal mráz po zádech. „Fascinovalo mě, že Brecht píše jako válečný reportér ze Sýrie, kde zoufalí lidé žijí zoufalé životy," sdělil režisér Petr Novotný.

„Režisér Petr Novotný hru upravil, zbavil dobových nánosů a divákům připravil vysloveně aktuální pohled na válečné události na Blízkém východě, na jejich brutalitu i na ostrůvky naděje, lásky a spravedlnosti, to vše s mrazivě humorným nadhledem," řekla dramaturgyně Jana Uherová a ve zkratce připomněla děj hry: „Do města vstupuje cizí kníže a nechává zabít guvernéra Abasvilliho. Jeho žena Natela utíká, ve válečné vřavě ztrácí svého malého synka Micheila, jehož se ujme služka Gruša. Ta ale před tím slíbí věrnost vojáku Simonovi. Nemůže však čekat, než se milý vrátí z boje, a utíká před vojáky, kteří hledají dítě, aby jej zabili. Gruša Micheila zachrání, vychovává a stane se jeho opravdovou matkou. V Kavkazském křídovém kruhu však Bertolt Brecht nesleduje jen linku uneseného a zachráněného dítěte, ale také osud vyděděnce Azdaka, který se stane neobyčejně svérázným soudcem. Křídový kruh pak oba příběhy spojuje."

Velké příležitosti mladým hercům

Nové zpracování nadčasového příběhu o dvou matkách, které vedou spor o dítě, mělo v Pardubicích premiéru 20. prosince roku 2014, což bylo přesně pětatřicet let od předchozího nastudování.

„Inscenace nabídla velké příležitosti dvěma mladým hercům, čerstvým absolventům Pražské konzervatoře Veronice Mackové i Josefu Láskovi," podotkl mluvčí Východočeského divadla Pardubice Radek Smetana.

S něčím takovým se dosud nepotkal

Chudého prospěcháře Azdaka ztvárnil Ladislav Špiner. „Pro mne to byla velká výzva a postupem času jsem se do Azdaka velmi zamiloval, takže se mi po inscenaci bude stýskat. Práce byla výjimečná, ta postava také. Dosud jsem se s něčím takovým na jevišti nepotkal a doufám, že si ještě někdy zahraji roli, ve které se snoubí humor a vážnost," svěřil se několikanásobný držitel diváckého ocenění pro nejoblíbenějšího pardubického herce Ladislav Špiner.