Známý pardubický zpěvák a moderátor Petr Dvořák (na snímku uprostřed) reprezentoval Česko na mezinárodním hudebním festivalu, který se uskutečnil na poloostrově Krym. I když byla konkurence veliká, vybojoval deváté místo. Soutěžilo přitom 30 zpěváků z 20 států a televizní vysílání zhlédlo 420 milionů diváků. Festival byl dopodrobna naplánovaný a trval tři dny.

Na cestu se vydal Petr Dvořák s duem Italů žijících v Česku. Těmi byli Davide Mattioli a Andrea Andrei. Skončili pátí. Autem trvala cesta  tři dny. Za deset dní trio najelo kolem pěti tisíc kilometrů.
Jen při cestě zažili nečekaná překvapení, ale i nevšední zážitky.

Nezapomenutelná cesta do jiného světa

„Na tuhle cestu nezapomenu do konce života a ani na ty zážitky. Už jenom přejet přes hranice bylo uměním. Čekala na nás kolona dlouhá asi tři kilometry. Pro Evropany, kteří jsou zvyklí na nějakou úroveň, tak v samotném městě mimo hlavní turistické centrum, bylo všechno na úrovni dvaceti let zpátky. Šok nastal hned po příjezdu, když jsme viděli ubytování. Ale nedalo se nic dělat, než si to prostě užít a brát to s humorem," sdělil své první dojmy Petr Dvořák.

„Pojali jsme to jako jeden velký mejdan. Zúčastnili jsme se afterparty, rautů i večírků. Neopomenuli jsme ani hlavní turistické centrum. Okolo však byl hrozný nepořádek a silnice nebyly vůbec udržované. Stalo se tam třeba, že v noci se bez jakéhokoli osvětlení najednou objevil na silnici povoz s koňským spřežením," prozradil zpěvák.
„Sranda byla i při samotném vystoupení. Jiné národy měly různé rituály před vystoupením a modlily se, kdežto my vytáhly vodku s ginem a nějaké energetické nápoje," poznamenal Petr Dvořák.

Heslo Ukrajinců: Nějak to dopadne

„Snad jen na Ukrajině se může stát, že režisér a zvukař je jedna a tatáž osoba. Samotná zkouška trvala chvíli, kdy mě nechali zazpívat jen první sloku a vůbec neřešili ozvučení. Tam to všechno berou s klidem," pokračoval zpěvák.

„Na závěr jsme zpívali společnou hymnu, kterou jsme vůbec neznali. Dali nám text v azbuce. Když jsme nastoupili na pódium, začala nějaká melodie, kterou jsme v životě neslyšeli. Nezbylo nic jiného než klapat pusou. U nich asi platí heslo, že všechno nějak dopadne. Ale užili jsme si to. Byla to velká zkušenost hudební i poznávací. V porotě byl Josef Čermák, kterému vděčím za to, že jsem se na soutěž dostal a díky němu také zažiji podobnou zkušenost příští rok v ruském Petrohradu, kde budu soutěžit se zpěvačkou  Helenou Hamplovou," podotkl pardubický zpěvák.

Nevšední zážitky 
a nová spolupráce

Petr Dvořák se ani po svém příjezdu nenudí. Momentálně nahrává se zpěvačkou Helenou Hamplovou desku duetů.
Navíc bude pokračovat jeho spolupráce s duem Italů Mattiolim a Andreiem. Plánují totiž natočit takový italský megamix. V Praze v Óčku v listopadu pokřtí jejich italskou desku a od konce ledna příštího roku vyrazí společně na velké hudební turné, kde bude speciálním hostem jedna velice populární česká zpěvačka. Kdo to bude, je prý zatím překvapením… (mm)