Vánoce v Perníkové chaloupce vyvrcholí prodejem řemeslných výrobků, jako jsou krajky, výšivky, keramika, dřevěné hračky, drátěné ozdoby a perníky.
Vynikající perníkářka Dana Holmanová bude pro veřejnost předvádět své řemeslo –  zdobení perníčků.

Vánoční atmosféra, hudba a dobré jídlo

Atmosféru navodí soubor Pifferaios z Lázní Bělohradu a zpívání koled.
Po celý den se bude konat neformální setkání trampů, řezbářů a muzikantů.
Slovo „kuňkání" má v Perníkovém hejtmanství mnoho významů a může označovat cokoliv, například zazpívat si, napít se dobrého piva či ponořit se do dobrého jídla.
Návštěvníci budou moci ochutnat místní gastronomickou specialitu s označením Pečení holubi, zájemci o netradiční dárek si kromě rukodělných drobností od lidových trhovců budou moci v Realitní kanceláři perníkových nemovitostí zakoupit perníkovou chaloupku včetně pozemku, čísla popisného a Výpisu z katastru perníkových nemovitostí.
Pro opravdové a prozíravé „investory" doporučuje provozovatel Perníkové chaloupky Pardubické zlato a Zlato z Pardubic od Krále perníku.
O občerstvení se postarají Červená Karkulka, Otesánkova mlsárna a provozovna U všech čertů. Pro ty mlsnější bude otevřen medový ráj v Perníkové chaloupce.

Sváteční pohoda 
a netradiční dárky

Na celý prosinec se Muzeum perníku v Perníkové chaloupce u hradu nedaleko Pardubic obléká do sváteční vánoční výzdoby.
„Tradiční vůni perníku doplňuje řada různě nazdobených vánočních stromečků a dekorací, přičemž vybíráme tradiční ozdoby ze slámy, papíru, provázků, nití, ovoce, lineckého pečiva a perníčků," popisuje provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm.
„V kamnech Perníkářské dílny Ježibaby hoří a praská dřevo, Medovému ráji dominuje Trojanovický betlém z perníku. Pro děti je zvlášť atraktivní Ježíškovo nebe s ohnivým peklem pod Perníkovou chaloupkou pro všechny, co podle vzoru Jeníčka a Mařenky kradou jako straky," uzavírá Luděk Šorm. (mm)