Hodnocení Deníku 60%Lenka Štěpánková

Ledová královna severu, finská zpěvačka, Tarja Turunen, která je známá především z legendární metalové kapely Nightwish, se v neděli znovu vrátila do Pardubic. A opět to byl svátek milovníků metalové hudby.

Hned na začátek ovšem na fanoušky čekalo nepříjemné překvapení, Tarja si totiž na koncert přivezla dvě předkapely a sama se tak na pódium dostala až po dvou hodinách. A to bylo zbytečně pozdě. I kdyby byly předkapely sebelepší, na ně si zkrátka nikdo vstupenky nekoupil.

Jakmile se ale Tarja objevila na pódiu, rychle to svým fanouškům vynahradila. Kombinace doprovodných efektů a především zpěvaččina nezaměnitelného hlasu dokázala pardubické publikum zmrazit během pár sekund.

Metalová stálice fanouškům představila své nové album Left in the Dark, největších ovací se ale pochopitelně dočkala ve chvíli, kdy spustila Wish I Had an Angel, tedy největší pecku z dob, kdy zpívala v kapele Nightwish.

Koncert provázely technické problémy, zvukové efekty občas připomínaly spíše elektro, takže do metalového hávu příliš nezapadaly. Hudba ale šla stranou, celý program byl „jen" o Tarje, z jejíhož lyrického sopránu se chvílemi doslova chvěla podlaha. Až si člověk musel položit otázku, jak je možné, že někdo může mít takový pěvecký rozsah.

U publika si navíc zpěvačka „našplhala" tím, že se často snažila mluvit česky. Dojem na druhou stranu kazily někdy až trochu moc srdíčkářské hlášky ve stylu Lucie Bílé.

Zpěvačka, která je považovaná za klenot metalové hudby, předvedla neuvěřitelný pěvecký výkon, koncert však postrádal tu správnou atmosféru. K tomu ostatně přispěly i zmíněné problémy se zvukem. Naopak plusové body Tarje patří za to, že se při přídavku nenechala zbytečně dlouho vytleskávat, jak to často mají ve zvyku české pseudohvězdy.

Lenka Štěpánková