Hra amerického dramatika a režiséra Dana Goggina kombinuje humor s písněmi a tancem, což z ní udělalo druhý nejhranější muzikál mimo Broadway v historii. K režii si divadlo přizvalo hostujícího Lumíra Olšovského (viz foto).

Hlavně legrace

„Námětem inscenace je legrace a těžko z toho dělat něco mimořádně vyššího. Neměli bychom ji ale zatracovat jen proto, že jde o zábavnou formu, skoro až kabaretní," uvedl Lumír Olšovský.
Po požití houbové polévky řady obyvatelek kláštera výrazně prořídnou. Zbylých pět jeptišek se musí postarat o pohřeb svých sester. Nestačí jim ale peníze, a tak na svou poslední cestu čeká v kuchyňském mrazáku ještě pět těl, přitom hygienik už je na cestě. Matka představená však neztrácí hlavu a spolu s řeholnicemi, které jen díky náhodě katastrofu přežily, uspořádají benefiční představení.

Každá předvede, co umí, co nezapomněla ze svého civilního života a společně nazkoušejí nebývalou show, která pobaví nejen diváky, ale i samotné aktérky.
„Je to taková úlevná zábava, zvláště před Vánocemi,"  konstatovala dramaturgyně divadla Jana Uherová.

Jeptišky ztvární Jindra Janoušková, Dagmar Novotná, Petra Janečková, Petra Tenorová a Martina Sikorová.
Scéna je dílem Ondřeje Zichy, kostýmy vytvořila Kateřina Bláhová, choreografie se ujal Martin Goga.
Úspěch Jeptišek předstihl  autorova očekávání. Po premiéře zůstal muzikál na programu newyorského divadla Cherry Lane celých deset let a dosáhl 3672 repríz. Podle slov ředitele pardubického divadla Petra Dohnala je možné, že se hra dočká v budoucnu uvedení i na velké scéně.