Pardubický hudební klub Žlutý pes má nové provozovatele. Šéfem produkce se stal MIROSLAV PAPEŽ, někdejší ředitel úspěšného regionálního rádia Life. Legenda tuzemské alternativní muziky na sebe pod pseudonymem Moimir Papalescu upozornila jako člen kultovních elektronických kapel Gundreams, Sundreams, Vanessa, Magnetik či formace The Nihilists.

„Kdyby mi někdo ještě před měsícem řekl, že se budu podílet na provozování hudebního klubu Žlutý pes v Pardubicích, tak bych se tomu od srdce zasmál," nechal se slyšet v rozhovoru pro Deník.

Jak k tomu došlo, že jste se stal šéfem produkce „Žluťáka"?
Přemluvili mě k tomu lidé, které mám rád. Uvědomuji si, že je to obrovská výzva, jež pro mě znamená zase návrat do regionu, v němž žiji.

V jakém stavu se podle vás teď Žlutý pes nachází?

Při vší úctě k bývalým provozovatelům, kteří ho měli v nájmu poslední dva roky, není v úplně ideálním stavu. Jsem si vědom toho, že to v dnešní době není jednoduchá práce. Fakta jsou však bohužel jasná. Do klubu přestali chodit lidé, návštěvnost byla v poslední době velmi slabá. Ze Žlutého psa se stal klub, který byl úzce zaměřený na jeden jediný žánr – metal. Koncepce klubu šla zkrátka jinam, než měla.

Jaká bude vaše koncepce?

V dnešní době už není možné klub zaměřovat na jediný žánr, pokud nejde o malý klub s nízkými provozními náklady. Žlutý pes bude opět multižánrovým klubem. Chceme, aby tu lidé slyšeli kvalitní hudbu od středního proudu přes rock až po taneční muziku. Určitě bychom tu rádi zavedli novinku, kterou zatím nikdo z předchozích provozovatelů nevyužil a která se podle mého názoru přímo nabízí. Máme v plánu oživit i venkovní prostory a nabídnout je příznivcům folku a country. Tyto žánry mají v regionu poměrně silnou posluchačskou základnu. Budeme se snažit o to, aby nabídka byla co nejpestřejší.

A co další akce?
Rádi bychom dali prostor též regionálním kapelám a pořádali třeba i workshopy pro muzikanty, ale také podnikové akce a firemní večírky. Bez těchto záležitostí se už dnes klub velmi těžko financuje.

Řada lidí tvrdí, že kluby jsou dnes v krizi. Čím to je?

Asi to souvisí s tím, že lidé dnes nemají takové finanční rezervy. I provozovatelé klubu dost často zápasí s tím, že si vytvoří určitou koncepci, ale tu pak kvůli nedostatku peněz na provoz poruší a jsou nuceni pořádat de facto všechny typy akcí, co se naskytnou, a to včetně těch, které se pro jejich zařízení nehodí. A to pak může být začátek jejich konce.

Jak se promění klub?

Čekají nás tři měsíce tvrdé práce. Klub projde kompletní rekonstrukcí. Co dosluhovalo nebo sloužilo špatně, bude změněno.

A na co se lidé mohou v novém Žlutém psovi těšit?
Začneme 6. listopadu vystoupením kapely Tata Bojs. V tuto chvíli jednáme například o koncertu zpěváka Dana Bárty se skupinou Alice.