Co je malé a co je velké? Tak přesně tuto otázku si budou moci návštěvníci pardubické hvězdárny položit během lednových otevíracích dob.

Během této mimořádné pozorovací akce se totiž průvodci hvězdárny zaměří na nejvýraznější hvězdy, které paří do širokého spektra různě velkých hvězd v našem vesmírném okolí. A mezi hvězdnými obry a trpaslíky se bude odehrávat pozorování objektů značně menších, ale i o dost bližších planet Jupiter a Venuše. „Pozorování na pardubické hvězdárně se koná celý leden každou středu, čtvrtek a pátek vždy od 18 do 20 hodin,“ upřesnil našemu Deníku Petr Komárek z pardubické hvězdárny, který celou akci uvádí takto: „Z pohledu pozemšťana jsou jasně zářící Venuše či Jupiter, které můžeme v současné době spatřit na večerní obloze, obrovskými světy. A co naše Slunce? Může vůbec existovat hvězda ještě větší, jasnější nebo snad jinak barevná, než ta naše nejbližší? Po celý leden vám budeme na pardubické hvězdárně ukazovat vzdálené a exotické světy, které jsou mnohdy zcela odlišné od našeho poklidného koutu Sluneční soustavy.“

V průběhu následujících měsíců se Venuše bude k Zemi přibližovat a zároveň svou osvětlenou polokouli bude stále více natáčet od nás, takže na konci května už z ní zbyde jen úzký srpeček. Jupiter zase uchvátí svými čtyřmi měsíčky a atmosférickými pásy, které člověk může obdivovat už ve výkonném triedru.

„Obě planety budou ve středu zájmu (nejen) hvězdárny letos ještě jednou v polovině března. Tehdy se po dlouhých letech tyto nejjasnější planety Sluneční soustavy setkají v těsné blízkosti na večerním nebi,“ pravil Petr Komárek.

Ačkoliv je Jupiter na obloze o něco slabší jak zářivá „večernice“ Venuše, je ve skutečnosti oproti ní asi dvanáctkrát větší. „Půjdeme-li s porovnáním dál, je i Jupiter jen trpaslíkem. Na noční obloze, zejména v zimě, najdeme hvězdy, které jsou až stonásobně větší. Naše pozorování ukáže, jak je vše relativní a ovlivněné tzv. výběrovým efektem,“ dodal Komárek.