Úterý 27. ledna
MALÁ SCÉNA VE DVOŘE
17. 00 Michaela Doleželová – Roman Vencl / Královny (Moravské divadlo Olomouc)
MĚSTSKÉ DIVADLO
19.00 Anthony Neilson / Lháři (Východočeské divadlo Pardubice)

O start přehlídky nejlepších divadelních komedií se tradičně postarala klauniáda. Prvním souborem, který začal bojovat o titul Komedie roku, se letos stali herci pražského Divadla v Dlouhé. Ti do Pardubic přivezli komedii Williama Shakespeara Mnoho povyku pro nic v autorské úpravě režisérky Hany Burešové a dramaturga Štěpána Otčenáška. V hlavních rolích se divákům představili Helena Dvořáková a Marek Němec. V soutěžní části festivalu bude možné zhlédnout ještě dalších šest inscenací, jejichž kvalitu bude posuzovat odborná, studentská porota a také diváci. Vítěz titulu Komedie roku bude znám v pondělí, kdy se koná Galavečer smíchu. Uděleny budou také ceny pro nejlepšího herce a herečku, počtvrté bude udělena i Cena Genia smíchu. Soutěžní část festivalu dnes pokračuje komedií Lháři, kterou představí domácí soubor.

Pardubické divadlo večer soutěží s černou komedií Lháři

Úterní večer bude ve Východočeském divadle Pardubice (VČD) patřit Lhářům, kterými se domácí soubor zapojí do soutěže o titul Komedie roku.

Černá komedie skotského dramatika Anthonyho Neilsona měla v režii Zdeňka Duška premiéru na začátku současné divadelní sezony. Festivaloví diváci si ji mohou pamatovat z loňského ročníku, kdy se stejným kusem soutěžilo Divadlo J. K. Tyla v Plzni.

A o čem vlastně Lháři jsou? Na Štědrý večer jsou ve službě dva opravdu povedení strážníci Gobbel a Blunt.
A snad právě pod dojmem radostných vánočních svátků projeví svou citlivost víc, než by bylo zdrávo. Znemožní jim totiž úspěšné řešení svého pracovního úkolu sdělit postarším manželům jednu tragickou zprávu.

„Kromě toho, že by Lháři měli být zábava, je tam také sdělení. Klíčem podle mě je přistupovat k postavám psychologicky. Herci museli tudíž zapomenout na své návyky ze situačních komedií," vysvětlil režisér Zdeněk Dušek.

Komedie Lháři byla v hledáčku pardubického divadla dlouho. Ředitel VČD Petr Dohnal byl však prý zpočátku k možnosti jejího uvedení skeptický. Nakonec ale se zařazením skotské hry na repertoár souhlasil. „Je to pokus posunout se v žánru komedie zase dál. Černý humor na pardubickém jevišti dlouho nebyl," dodal Petr Dohnal.Hlavní role popletených strážníků ztvární Jan Musil a Petr Borovec.

Olomoucké Královny

Na Malé scéně ve dvoře bude dnes součástí nesoutěžního programu festivalu komedie Královny, se kterou přijede Moravské divadlo Olomouc.

Jedná se o titul v Pardubicích dobře známých dramatiků a herců Romana Vencla a Michaely Doleželové, kteří jsou pravidelnými hosty festivalu. Například loni měli diváci možnost vidět jejich autorskou inscenaci S hlavou v oblacích.
Letos jsou sice Doleželová a Vencl autory hry, výpravy a také režiséry, v Královnách ovšem nehrají.

Představí se v nich herečky Vlasta Hartlová, Ivana Plíhalová a Vendula Fialová.

Příběh Královen se odehrává v pokoji soukromého sanatoria, kde si tři pacientky léčí své psychické bolístky. Každá z nich patří k jiné generaci, každá má svůj příběh a každá se musí vyrovnat s odlišnou životní situací. A je to právě humor, který drží člověka nad vodou v těch nejtěžších chvílích a pomáhá mu zdolávat i ty nejhorší překážky.