Krajské město letos žije ve znamení Pernštejnského roku. Ten odstartoval slavnostním programem už na začátku ledna a v průběhu následujících měsíců se připomínal dalšími akcemi. Vydaný byl například kalendář „Pardubice a Pernštejnové 2012", který si v březnu odnesl zvláštní cenu v soutěži Kalendář roku za příkladnou propagaci a podporu pamětihodností města, sběratelé oceňují pamětní mince s erbem Pernštejnů na líci a Kunětickou horou na rubu, otevřena byla expozice Zubra na Zelené bráně a město Pardubice také už slavnostně zdobí „pernštejnské šály", které nesou logo tohoto projektu.

Červen plný akcí

I v červnu bude možné vybírat z celé řady zajímavých akcí. Těmi největšími bude první červnový pátek Pernštýnská noc, 8. června vypukne Muzejní noc na pardubickém zámku, která bude o den později pokračovat na Kunětické hoře.  Poté přijde na řadu vernisáž velké výstavy k Pernštejnům na pardubickém zámku. Atraktivní budou též oslavy výročí 500 let od předání městského zřízení Vilémem z Pernštejna městu Pardubice. „V těchto týdnech se intenzivně pracuje na unikátní kopii městského zřízení, což je jeden z nejdůležitějších dokumentů historie Pardubic. Rádi bychom ho při tomto výročí návštěvníkům představili," vysvětluje ředitelka Východočeského muzea v Pardubicích Jitka Rychlíková.
Divákům si i nadále bude zjevovat postava Viléma z Pernštejna, která v podání známého herce Pavla Novotného opět oživí několik letních akcí.

Sbírání zubříků

Už v červnu ale začne velká pardubická pernštejnská soutěž o zajímavé ceny. Do takzvaného Pernštejnského pasu bude moci každý sbírat hlavičky zubříků. Pernštejnské pasy budou k vyzvednutí na Zelené bráně, v Mázhausu, Domu U Jonáše, Galerii města Pardubic, ve Východočeské galerii, Východočeském muzeu, na Kunětické hoře, v Perníkové chaloupce a informačním centru Pardubice Region Tourism. „Je dobře, když je taková celoroční akce propojená se soutěží. Každý může ihned získat něco zajímavého a další cenu třeba i při závěrečném slosování," podotýká pro Deník Lucie Břízová z pardubického magistrátu.

Propagace historií

Výčet akcí dokládá, že se Pardubice staly pomyslným centrem celorepublikového projektu, který má za úkol propagovat význam jednotlivých šlechtických rodů v české historii. Není se co divit, vždyť tento mocný rod měl nejblíže právě k Pardubicku. „To, že Pernštejnové patří k Pardubicím, je neoddiskutovatelné. Chceme proto všem připomenout, co tu Pernštejnové zanechali. Věříme, že tento projekt přispěje ke zlepšení cestovního ruchu v našem městě," říká náměstek primátorky František Brendl.

Program nejbližších akcí, které patří k Pernštejnskému roku

1. června: Co vy na to, pane Viléme? aneb Dětský pernštýnský jarmark – Základní škola Závodu míru
1. června: Pernštýnská noc – Pernštýnské náměstí, Příhrádek, zámek Pardubice
2. června: Dětský super den – Dostihové závodiště
8. – 9. června: Muzejní noc – Pernštejnská noc na pardubickém zámku – zámek Pardubice, Kunětická hora
8. června: slavnostní vyhlášení    IX. ročníku znalostní soutěže žáků základních škol Pardubického kraje – Pernštejnové a jejich svět – zámek Pardubice
14. června – 31. října: výstava Pardubice v době pánů z Pernštejna 1491 až 1560 – zámek Pardubice
14. června – 8. července: Operní festival Smetanova Litomyšl
18. června: Slavnostní mše v kostele svatého Bartoloměje
8. července: Sokolnictví na Kunětické hoře
21. července: Oslavy výročí 500 let městského zřízení města Pardubice – Pernštýnské náměstí, Příhrádek, zámek Pardubice
21. července: Putování po stopách Pernštejnů – Pardubice
22. července: Král na hradě – Kunětická hora
16. – 19. srpna: folkový festival Pernštýnská Fortuna – zámek Pardubice

(NikP)