Ve čtvrtek 8. listopadu v Divadle 29 bude pokřtěno hudební 2CD Burácení, založené na tvorbě pardubického básníka, hudebníka a herce Jana „Buráce" Buryánka.

Křest ve čtvrtek

Na jeho nahrávání se podílela prakticky celá východočeská hudební scéna – kapely Volant, Vypsaná fiXa, Chocolate Jesus, Myštet i bývalí členové Burácovy kapely Spiknutí.
„Jsou to lidé z okolí pardubické scény a Burácovi přátelé. Celkem to bylo třináct kapel s dočasnými projekty nebo hostováním," vysvětluje jeden z organizátorů projektu a zároveň bubeník Vypsané fiXy Petr „Pítrs" Martínek.

„Po těch pěti letech, kdy tu s námi Burác není, nebyla ta bolest při vzpomínání už nesnesitelná. Tak jsme letos začátkem února začali plánovat vydání desky. Sebrali jsme všechno, co se nám podařilo najít – Burácovy texty, básně, skladby a dali to na web jako takovou burzu, ze které si jeho přátelé a kamarádi vybírali podle svého vztahu k tomu dílu. Vznikly z toho tak po různu ve studiích, zkušebnách i bytech cover verze Burácových věcí a na desce budou i tři zcela nově zhudebněné texty," vypočítává Pítrs.
Křest desky je naplánován na čtvrtek od dvaceti hodin v Divadle 29, Burácově oblíbeném místě. Součástí vstupného bude právě ono 2CD.
Křest bude vzápětí pojat jako volný koncert –  čili koncertní orloj.

„Bude tam jedna aparatura a kdo přijde, zahraje. Bude to takový volný vzpomínkový večer. Dramaturgii vystoupení vymyslíme přímo naživo na scéně. Při tom skládání desky nám totiž došlo, že snad ani nejde o tu placku, ale o to, že si lidé zavzpomínali na to dobré. Na Burácovy myšlenky, názory, na jeho vnímání světa, které dokázal popsat tak dokonale trefně, až z toho někdy mrazí," uzavírá Pítrs.