RECENZE 70 %

Děj hry se odehrává v roce 1948, kdy Maria Rasputinová (Jindra Janoušková) pracuje na knize vzpomínek při příležitosti 30. výročí vyvraždění Romanovců, rodiny posledního ruského cara. Její otec Rasputin (Ladislav Špiner) byl mystik, který hrál důležitou roli v životě Mikuláše II. (Tomáš Lněnička), jeho ženy carevny Alexandry Fjodorovny (Petra Janečková) a mladého careviče Alexeje.

Rasputin je znám jako „svatý" muž, jenž často mívá vidiny a má léčitelské schopnosti. Léčí také malého careviče, ale začíná mluvit i do politiky. Kvůli tomu se stává pro některé lidi nepohodlným.

Hra Rasputin je silné drama, není však nouze ani o humorné prvky, které představení nenásilným způsobem odlehčují. Skvělé herecké výkony v této oblasti předvádějí Jana Ondrušková v roli Rasputinovy manželky a Martina Sikorová jako jeho služka.

Správnou volbou je i obsazení hlavní role. Ladislav Špiner podává po celou dobu vyrovnaný výkon, nesklouzává k patosu a přehnanému afektu. Jeho vnitřně rozervaný Rasputin je naprosto uvěřitelný.
Výborné výkony podávají také Petra Janečková, Tomáš Lněnička, Martin Mejzlík jako vychovatel careviče a Milan Němec v roli hraběte Sumarakova.

Jedním z nejlepších aspektů hry je bezesporu hudba Ondřeje Soukupa. Ta je velmi sugestivní a dodává celému představení na dramatičnosti.

Jediným negativem celé hry tak je její délka. S přestávkou totiž trvá téměř tři hodiny a obsahuje řadu pasáží, které by stály za vyškrtnutí. Děj by tak získal mnohem větší spád.