„Teď už vím, že to byla hrozná chyba. Ve chvíli, kdy jsme vystoupili z auta, jsem uviděl sanitku u vrátnice divadla. Skoro jsem zešílel, protože mi bylo jasné, že je premiéra ohrožena," popisoval své pocity režisér Petr Novotný, když v sobotu večer zamířil do Východočeského divadla.

HOŘÍ, MÁ PANENKO!

S pardubickými herci tu nastudoval tragikomedii Hoří, má panenko!, jež je dramatizací kultovního filmu slavného režiséra Miloše Formana.

„Sanitka odvezla Jana Hyhlíka, který měl hrát nejstaršího člena sboru Josefa Lamra, tedy toho, co mu hoří dům. Najednou jsem viděl, jak se na mě obrací kolegové, abych za něj zaskočil, protože chtějí odehrát premiéru. Dříve jsem se herectví věnoval, ale naposledy před deseti lety. Bylo to pro mě těžké a napínavé. Hlavně jsem se bál, abych to, chudákům, mým kolegům na jevišti nezkazil," svěřil se Petr Novotný. „Jsem rád, že je sobotní premiéra za mnou," oddychl si režisér, jehož citlivé vedení pardubické inscenaci prospělo. V nynějším repertoáru se jistě zařadí mezi divácky nejoblíbenější.