A je to v pytli!
Autoři: Ray Cooney – Michael Cooney
Překlad: Jiří Fischer
Inscenační úprava: Zdeněk Janál a Robert Bellan
Scéna: Jaroslav Bönisch
Kostýmy: Šárka Bellanová
Hudba: Josef Fojta
Choreografie: Hana Kubinová
Dramaturgie: Zdeněk Janál
REŽIE: Robert Bellan
Hrají: Ladislav Špiner, Petr Borovec, Josef Pejchal, Martina Sikorová, Petra Tenorová, Václav Dušek, Alexandr Postler, Romana Chvalová a Josef Vrána

Premiéru nové situační komedie A je to v pytli! chystá na sobotní večer Východočeské divadlo Pardubice (VČD). Jedním z autorů této hry je žijící legenda mezi komediografy Ray Cooney, který nový kousek na repertoáru VČD napsal společně se svým synem, filmovým scénáristou, Michaelem Cooneym.

„Mladí manželé Tom a Linda Kerwoodovi usilují o adopci dítěte. Vše je na nejlepší cestě, na poslední kontrolu sociální pracovnice se přece perfektně připravili! Její návštěva ovšem nemůže mít hladký průběh, jaký by si přáli, když se v jejich domě náhle objeví Tomovi nekonformní bratři Dick a Harry," sdělil dramaturg divadla Zdeněk Janál s tím, že v Pardubicích měla Cooneyho komedie premiéru naposledy před 11 lety.

Okamžitá odezva

Hlavní role v první premiéře letošní divadelní sezony vytvoří Ladislav Špiner, Petr Borovec a Josef Pejchal.
„U situační komedie je nutný zvláštní způsob herectví. Herci mají okamžitou odezvu. Musí být vidět snaha o naprostou přirozenost, protože diváci faleš poznají. Základem úspěšné hry je správné obsazení. Proto jsem viděl většinu pardubického repertoáru, abych mohl herce dobře obsadit," vysvětlil režisér nové inscenace Robert Bellan.

K dispozici měl Bellan celý soubor, jelikož se na začátku divadelní sezony jiná premiéra nechystala.
„Většinou je tento typ hry ryzí činohra, ale já rád v inscenacích používám hudbu a tance. Takže asi mohu prozradit, že naše inscenace skončí v podstatě jako muzikál," nechal se slyšet režisér, který se svými díly uspěl třeba i na pardubickém Grand Festivalu smíchu.

Hudební složku měl původně na starost Ondřej Brzobohatý. Ten ale nestíhal, a tak v nové komedii zazní režisérův výběr písní, s úpravou hudby pomáhal i Josef Fojta.
Zajímavostí nové inscenace je, že Petra Tenorová a Václav Dušek se museli role naučit kompletně v albánštině. Diváci by si také měli všimnout bytelných kulis, kvůli kterým měl režisér Robert Bellan drobný spor s ředitelem VČD Petrem Dohnalem, který musí hlídat, aby inscenace nepřekročila rozpočet.

„Až inscenaci stáhneme z repertoáru, tak můžeme z kulis postavit ubytovnu," podotkl se smíchem Petr Dohnal.