„Obrovským zážitkem bylo, když závěrečnou píseň festivalu od hudebního skladatele Petra Ebena zpíval celý sál pod vedením uměleckého vedoucího ,domácího’ Pardubického dětského sboru Iuventus cantans Zdeňka Kudrnky,“ konstatovala Lenka Královcová.

Dvanáct pěveckých sborů se během třídenního festivalového kolotoče představilo v univerzitní aule, kulturních domech na Hronovické a Dubině i v Husově sboru.

„Výtěžek z dobrovolného vstupného na dva závěrečné koncerty v Husově sboru poputuje ve prospěch dětského chirurgického oddělení pardubické nemocnice,“ řekla jedna z organizátorek akce.

Její součástí byla i Soutěž o cenu Zdeňka Lukáše. „Celkovým vítězem tohoto klání se zaslouženě stal sbor Gymnázia v Orlové,“ informovala náš Deník Lenka Královcová.

„Dny v Pardubicích byly nabité zkoušením a koncerty. Pobyt zde byl sice náročný, ale také plný krásné muziky a hezkých setkání s jinými sbory a sbormistry. Úžasné bylo, že i přes velmi náročný program si děti udržely dobrou náladu a chuť zpívat. Udivovaly nás, dospělé i organizátory, svou disciplinovaností. Za to jim patří velký dík,“ prohlásila za všechny přítomné Ivana Ulmannová z jabloneckého sboru Iuventus, gaude!

Zhodnocení Lenky Královcové, produkční KD Dubina a KD Hronovická

 

Po tři dny, od 9. do 11. listopadu, hostily Pardubice Mezinárodní festival dětských a mládežnických sborů. Tento festival vznikl za finanční podpory Statutárního města Pardubice, Pardubického kraje a Ministerstva kultury. Jeho organizátory byly Pardubický dětský sbor Iuventus Cantans a Kulturní dům Dubina. Jde o nesoutěžní výběrový festival, kterého se zúčastnilo dvanáct pozvaných sborů. Do Pardubic tedy přijelo více než 450 malých i větších zpěváčků. Festivalový kolotoč začal vpátek vAule univerzity Pardubice. Pokračoval vsobotu vkulturním domě Hronovická, kde dopoledne probíhala Soutěž o cenu Zdeňka Lukáše. Zdvanácti zúčastněných sborů se jich pět do soutěže přihlásilo. Vítězem soutěže bez rozdílu kategorie se zaslouženě stal sbor Gymnázia v Orlové.

Po náročné a vyrovnané soutěži se účastníci festivalu přesunuli do Kulturního domu Dubina, kde pro ně organizátoři připravili zábavné soutěžní odpoledne a malý raut, který zabezpečily maminky dětí zpořádajícího sboru Iuventus Cantans.

Večer festival pokračoval opět na KD Hronovická, kde se představily se svým hlavním dvacetiminutovým výstupem další sbory. Na závěr tohoto koncertu byly všechny sbory oceněny účastnickými diplomy a samozřejmě, jak jinak vměstě perníku - i pravými pardubickými perníčky.

Vneděli pokračoval festival vHusově sboru, proběhl zde koncert sakrální hudby a odpoledne koncert závěrečný. Výtěžek zdobrovolného vstupného na těchto dvou posledních koncertech, kde se představily se svým programem všechny zúčastněné sbory, byl předán ve prospěch dětského chirurgického oddělení Pardubické nemocnice.

Na úplný závěr zazpívaly všechny sbory společnou píseň. Byl to obrovský zážitek, když píseň Petra Ebena pod vedením uměleckého vedoucího PDS Iuventus Cantans, Zdeňka Kudrnky, zpívalo více než 400 zpěváků.

Festival se vydařil, byla báječná atmosféra a všechny sbory se těší na opětné shledání vPardubicích.