Umělecké dílo, jehož autorem je umělecký kovář David Szalay, mělo být původně alegorií připomínající radní. Při realizaci ho autor ale přetvořil na Strážce stromu. Vysvětlila to starostka Hana Maierová.

Nové sousoší je na křižovatce Nádražní, Bezručovy a Palackého ulice, které byly před nedávnem kompletně rekonstruovány. Centrálním bodem díla se stal asi třímetrový javor. "Ten se bude vyvíjet a růst, bude měnit tvar a proporce, symbolizovat to má rozvoj města," řekl Szalay. Jedna figur má podle něj skloněnou hlavu a sleduje kořeny jako pevný základ města. Druhá hlídá kmen a třetí postava pozoruje korunu stromu, který má představovat rozkvět města. "Každý strážce má svůj úkol, na který se soustředí - není potřeba, aby tři dělali totéž," dodal.

Náklady na úpravu kruhové objezdu dosáhly téměř 225.000 korun. Dílo je vyrobeno z konstrukční oceli. Vrchní vrstva je patinovaná grafitová barva navozující dojem, že jde o bronzovou plastiku.

Podle původního návrhu měly tvořit sousoší čtyři břichaté postavy, směřující do středu. Všechny měly mít hlavu skloněnou. "Chtěl jsem, aby vypadaly jako zamyšlené, nebo že sklánějí hlavu před problémy," přiblížil původní záměr Szalay. Z prvotní představy zůstala jen velká břicha, která úředníci kvůli sedavému zaměstnání mívají.