Tři slavnostní křty

„Bude pokřtěna první vlaková linka propagující Pardubice. Do světa bude slavnostně uvedeno DVD s filmem Pivo a Pardubice a také leporelo, které vzniklo při výtvarné akci Vize Viléma z Pernštejna," upřesnil pro Deník starosta pardubické „jedničky" Jaroslav Menšík.

Dokument Pivo a Pardubice, jehož mediálním partnerem je i náš Deník, je filmovou variaci na dvě daná témata: „vaše první pivo" a „co vás napadne, když se řekne Pardubice"?

„Na otázky reagují lidé ze všech možných oborů a vrstev pardubické společnosti, snímaných většinou v jejich vlastním prostředí. Montáž jejich odpovědí je mozaikovým portrétem města v roce 2015," podotkl za tvůrce nového dokumentu promotion manager Jan Motyčka.

Pestré reakce

Filmaři Jan Novák a Bohdan Zajčenko v průběhu jara natočili rozhovory se sportovními legendami i bezdomovci, alkoholiky i workoholiky, politiky i Romy, sládky i cizinci, jako jsou například američtí basketbalisté či kolumbijská učitelka latinských tanců žijící v Pardubicích.

Mezi respondenty nechyběly ani známé pardubické postavičky. Hudební doprovod obstaral flašinet nevidomého Dominika Rumpíka.

Obsazení dokumentu bylo dílem náhodné a dílem trochu kalkulující. Filmaři se rozhodli postihnout veškeré lidské bohatství současných Pardubic a přitom se neuzavírat žádným dalším, plodným podnětům.

Velkou část svých hrdinů prostě oslovili na ulici, protože se jim zdáli zajímaví. Málokdy je zklamali.

Natáčelo se po celých Pardubicích, od pivovaru po zámecké nádvoří a přes hospodu Vatikán po bar Nora.

Nové leporelo

Křtít se dnes bude i leporelo z výtvarné akce Vize Viléma z Pernštejna. Projekt nazvaný Vize Viléma z Pernštejna je ve skutečnosti velkoplošný obraz na zdi bývalé Prokopky, 80 metrů dlouhý a 170 centimetrů vysoký.

Na jeho výmalbě se podílelo přes 500 obyvatel Pardubic všech věkových skupin.

Jde tak o nejen největší výtvarně-sociální počin v historii krajského města, ale i o největší streetartový projekt tohoto typu v Evropě. Práci na obraze řídil dánský výtvarník bangladéšského původu Ruhul Kajol, který v Pardubicích pracoval už v loňském roce.

Partner dnešního odpoledne Pardubický pivovar navíc pro všechny návštěvníky připravil nový míchaný nápoj Harry Porter. „Nachystána je celá řada dalších překvapení," uzavřel za organizátory dnešní akce Jan Motyčka. (pad)