Příběh o dospívání jednoho obyčejného chlapce chtěl režisér Richard Linklater natočit co nejpoctivěji, proto na něm pracoval dvanáct let.

„Každý rok, na tři až čtyři natáčecí dny, se sešla tatáž sestava herců a tvůrců, aby dala dohromady další střípek do jedné životní mozaiky," uvedl promotér Pardubického letního kina Jan Motyčka.
Výsledkem je film, který je neobyčejný svou obyčejností a také tím, jak neuvěřitelně množství emocí dokáže ze svých diváků vydolovat.

„V tomto průkopnickém snímku hrají Patricia Arquette, Ellar Coltrane, Ethan Hawke a další," sdělil promotér letního kina.

Tvorba postav proudem času

Chlapectví se začalo natáčet bez úplného scénáře. Režisér Richard Linklater měl u každé postavy nastíněn vývoj děje a závěr.

„Nicméně průběžná tvorba scénáře na další sezonu vycházela vždy z materiálu natočeného minulý rok. Nastiňovala tak změny, které se během roku u každého herce udály," prohlásil promotér.
Nejvíce ovlivněna byla postava mladého Masona herce Ellara Coltrana.

Životní milníky mladého chlapce

Mason je sympatický šestiletý kluk, který po rozvodu rodičů žije se starší sestrou Sam a matkou. S otcem se obě děti pravidelně vídají a mají s ním kamarádský vztah. „Taková je Masonova výchozí životní situace, z níž se vydává vstříc dospívání, prvním láskám, přátelům, konfliktům a usmiřování se sestrou a matkou," podotkl promotér.

Zítra nezmeškejte jedinečný krimi snímek Slídil.

V hlavní roli reportéra na volné noze si zahraje Jake Gyllenhaal. Jak daleko je ochoten zajít, zjistíte již brzy v letním kině.

Klára Košťálková