Pardubická stopa na letošním slavnostním zahájení Febiofestu v pražském Obecním domě byla více než výrazná.

Jolana Voldánová moderátorkou

Moderátorkou čtvrtečního galavečera byla po loňské vydařené premiéře pardubická rodačka Jolana Voldánová.

„Bylo mi ctí, že jsem již podruhé mohla být součástí tohoto velkolepého svátku filmu," řekla Jolana Voldánová.

„Febiofest má vždy ambice předvést to nejlepší, co v uplynulém roce na stříbrném plátně vzniklo. Reflektuje současné dění očima zavedených filmařů i talentovaných tvůrců," shrnula moderátorka.

Letos vůbec poprvé hostily slavnostní zahájení Febiofestu reprezentativní prostory pražského Obecního domu, kde se loni odehrál pouze společenský večer.

„Jsem rád, že jsme se sešli v takovém počtu v Obecním domě, který se stal nejhezčím kinosálem Evropy. Letos se diváci na festivalu mohou těšit na více než 500 filmových projekcí. Tituly pocházejí z 60 zemí světa. Těší nás, že už nyní si zakoupily vstupenky desetitisíce lidí. To je pro nás velké ocenění," poznamenal prezident Febiofestu Fero Fenič.

„Mám radost z toho, že festival existuje i v době, kdy podmínky pro kulturu nejsou úplně ideální. I když ony vlastně asi nikdy nebyly a zřejmě ani nikdy nebudou," přemítal duchovní otec prestižní přehlídky, která se letos ve městě perníku utáboří od středy 30. března do pátku 1. dubna.

Mezi VIP hosty celá řada Pardubáků

Mezi VIP hosty zahajovací párty letošního Febiofestu nechyběli ani majitel pardubického hokejového klubu HC Dynamo Roman Šmidberský, provozovatelé Pardubického letního kina Jan Motyčka a Tomáš Drechsler či předseda představenstva Pardubického pivovaru Leoš Kvapil.

V pražském Obecním domě se ve čtvrtek večer na pár okamžiků objevily i záběry z kultovního snímku Spalovač mrtvol, který se natáčel v pardubickém krematoriu.

Cenou Kristián za přínos světové kinematografii byl totiž mimo jiné odměněn in memoriam Rudolf Hrušínský starší, jenž ve Spalovači mrtvol bravurně ztvárnil postavu Karla Koprfkingla.