VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zapalač exceloval na pardubickém Gastru

Pardubice - Šestinásobný barman roku a mistr světa ze Singapuru vychovává v hotelových školách v regionu i v celé zemi své následovníky.

31.10.2010
SDÍLEJ:

Mistr světa a několikanásobný barman roku Karel Zapalač vedl na hotelové škole v Třebechovicích pod Orebem barmanský kurz.Foto: DENÍK/David Taneček

Ve výstavním a společenském centru Ideon v Pardubicích se ve dnech 14. až 16. října uskutečnila výstava GASTRO 2010, která má mnohaletou tradici a každoročně se těší velkému zájmu ze strany vystavovatelů, odborníků i ze strany veřejnosti.

Návštěvníci mohli obdivovat prezentace firem z oblasti gastronomických zařízení a kuchyňských spotřebičů, cukrářských potřeb, stolových dekorací a keramiky, prezentace zástupců pivovarů, vinařství, likérek, mlékáren a velkoobchodů i mnoha potravinářských výrobců.

Pódiová vystoupení, jako flambé palačinky, vystoupení barmanů, slavnostní tabule, kuchařská a cukrářská díla zajišťovala Labská hotelová škola Pardubice.

Ze známých osobností gastronomie se zde představili kuchař Václav Šmerda, Luděk Procházka – držitel pěti světových medailí, či známý sommeliér Oldřich Bujnoch.

Českou barmanskou asociaci zastupoval šestinásobný barman roku a mistr světa ze Singapuru – předseda východočeské sekce Karel Zapalač. Zúčastněné hosty provedl historií České barmanské asociace a po dva dny zde míchal své úspěšné koktejly, například Mattoni Grand Drink, Madam Excelent, Planeta Jezer a další. O jeho vystoupení byl značný zájem a jeho profesionální přístup získal sympatie odborné i laické veřejnosti.

Představení Karla Zapalače

Karlu Zapalačovi je 57 let a celý život žije v Pardubicích. V roce 2000 se stal na barmanském šampionátu v Singapuru mistrem světa, titul získal jako nejzručnější barman světa. Exceloval i na několika dalších světových mistrovstvích, například ve Španělsku, v Las Vegas, ve Finsku, Slovinsku či Brazílii. Zapalač se honosí také šesti českými tituly Barman roku, poslední vyhrál v roce 2004. Od té doby už nesbírá tituly, podle svých slov dal přednost účasti na prestižních a zajímavých soutěžích. Je majitelem Barmanské školy, která zajišťuje barmanské kurzy v hotelových školách v regionu i celé ČR, je členem prezidia České barmanské asociace a předsedou Východočeské sekce barmanů.

Přišel, viděl a zvítězil. Mistr Karel Zapalač

Známý východočeský barman a světový šampion exceloval na ostravském setkání českých mistrů svého oboru

Počátkem října se v Ostravě uskutečnilo setkání barmanů. Hotel Vista zapůjčil své zrekonstruované prostory a působivý interiér ke dni plnému zážitků.

O tom, že se bylo na co koukat, svědčil jak seznam zúčastněných mistrů, tak doprovodný program.

Setkání nejlepších a nejúspěšnějších barmanů bylo prvním od vzniku České barmanské asociace. Každý účastník tu mohl prezentovat své úspěchy, představit výstavku svých cen a během dne míchat své nejúspěšnější koktejly. Na závěr proběhla soutěž o koktejl hotelu Vista. Vítězný koktej se stal majetkem hotelu a číšníci jej budou zákazníkům míchat s tím, že u něj bude napsán autor.

„Namíchal jsem jeden ze svých nejlepších koktejlů a zvítězil,“ líčí spokojeně Karel Zapalač, jinak mistr světa a šestinásobný barman roku.

„Samozřejmě mě to potěšilo, protože jsem skoro dva roky nesoutěžil. Soutěž proběhla na velice skvělé úrovni a Karel Mayer, který tuto akci ve spolupráci s hotelem Vista připravil, předvedl tu nejlepší prezentaci. Karel Mayer byl a je můj největší konkurent a velký talent,“ podotýká Karel Zapalač.

Na setkání přitom byla velmi silná konkurence. „Karel Mayer absolvoval několik mistrovství světa. Šárka Janová se umístila v loňském roce na třetím místě na mistrovství světa v Berlíně, David Štangler se stal barmanem roku v loňském roce, a tak dále a tak dále. Docela slušná konkurence, a tak to má být,“ uzavírá s úsměvem Zapalač.

Úspěšný koktejl Tajemná čarodějka Karel Zapalač namíchal z těchto ingrediencí: 1 ks mandarinka, 2 cl Southern Comfort, 3 cl jahodová vodka, 1,5 cl melounový sirup Fabbri, 8 cl grapefruit fresh juice a 1 barová lžička Campari. Ozdoba Meloun Gália, koktejlová třešeň, máta peprná.

31.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Dynamo zdolalo podruhé Motor. Tentokrát po obratu

Pohřesovaná Markéta Lohynská

Policie hledá vozidlo a jeho řidičku, která hrozí sebevraždou

Nepoučitelný zloděj, za čokoládu už mu hrozí soud

Pardubice - Krást se nemá. Krást opakovaně už vůbec.

Hádali se tak, až doma nikdo nezůstal

Pardubice - Každý do svého rohu. Žena šla spát k dceři, muž k mamince.

Hledaného poznala hlídka na ulici

Pardubice - Hledaný muž měl smůlu, hlídka strážníků jej poznala na ulici

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení