Tentokrát půjde o o zdechovický zámek, který jinak zůstává pro veřejnost uzavřen a stále se potýká s pozůstatky posledního půlstoletí, kdy v něm pobývala československá a po nich sovětská okupační vojska.

Nadcházející sváteční pondělí se do zdechovického zámku sjedou milovníci filmového plátna. Na závěr pardubického Febiofestu se zde uskuteční projekce filmu Andrzeje Wajdy Katyň, jenž pojednává o masakru více než dvou desítek tisíc polských vojáků sovětskou tajnou policií.

Podle spolupořadatele Febiofestu Jana Motyčky nebyly Zdechovice vybrány náhodně. Mají také svou zkušenost s pobytem armády. „Je to nejbližší nejkrásnější vojenský areál poblíž Pardubic,“ řekl Motyčka s tím, že v samotných Pardubicích se jim nepodařilo s vojáky dohodnout.

Podle Motyčky by neobvyklá filmová projekce mohla být zdechovickému zámku svým způsobem i k prospěchu nad rámec této kulturní akce. Zámek je totiž dlouhodobě opuštěn a jeho další osud je stále nejasný. „Doufáme, že mu tato projekce pomůže. Ale pokud vím, mají zde v tuto chvíli ještě nedořešené majetkové vztahy. Věříme, že tato akce může zpropagovat tuto vesnici a ukázat na zámek, který tam je,“ uvedl Jan Motyčka před filmovou produkcí Katyně, k níž dojde dokonce v zámeckých prostorách bývalého armádního kinosálu.

Od roku 1990 je zámecký areál, jenž připadl obci, opuštěný a nevyužívaný. Později se zámecké sídlo v architektonické podobě z počátku 19. století stalo předmětem restitučního sporu a obci nyní patří jeho polovina.

Druhou polovinu by obec Zdechovice ráda odkoupila a našla pro památku nové využití. Od bytů přes hotel až po sociální služby. Zdechovický zámek podle starosty Roberta Chutice není zase až tak ve špatném technickém stavu a čas od času potřebuje vyměnit okno. Nenávratná devastace by mu ale neměla hrozit.

Pro letošek počítá rozpočet obce se čtyřmi miliony na výkup poloviny zámku a scelení majetku od jednoho vlastníka.