V současné době jsou v krajském městě po zániku kina Sirius a Jas a dočasném prázdninovém omezení činnosti Dukly v provozu pouze dvě – multikino CineStar v Obchodním centru Grand a Pardubické letní kino Pernštejn umístěné v Tyršových sadech.

Návštěvnost kolem 25 tisíc

„S návštěvností přes léto nemáme problémy. Je dokonce lepší než minulý měsíc,“ konstatoval šéf multikina CineStar Petr Provazník.

„Kromě počasí nám nahrávají i divácky atraktivní tituly, jako jsou třetí pokračování Shreka či Dannyho parťáků,“ řekl šéf multikina CineStar, kam podle Petra Provazníka měsíčně zavítá kolem 25 tisíc milovníků stříbrného plátna.

„Návštěvnost však může vyletět i o 5 až 6 tisíc diváků za měsíc. Záleží právě na počasí a promítaných filmech,“ sdělil šéf multikina, který se nedomnívá, že by se jeho zařízení o prázdninách přetahovalo o diváky s letním kinem.

„Nemyslím si, že by nás provoz letního kina nějak ohrožoval. Obě zařízení se zaměřují na něco jiného. Dokonce bych se nebál tvrdit, že se vzájemně doplňujeme,“ poznamenal.

Podobného názoru je i jeden z provozovatelů Pardubického letního kina Pernštejn Jan Motyčka. „Jestli má vliv na návštěvnost letního kina program multikina, nedokážeme posoudit. Obě kina se snad ani nedají srovnávat. Podle mého názoru je dobře, že obyvatelé Pardubic mají alternativu a mohou si vybrat, jestli půjdou do multikina, kde sice najdou veškerý komfort, ale jejich projekce zase nemají tak skvělou atmosféru, jakou zdobí ty naše. Navíc romantický večer v prostorách letního kina mohou na rozdíl od multikina prožít zcela zdarma,“ nechal se slyšet Jan Motyčka.

„Každý z nás nabízí také jiné speciality. My své příznivce lákáme na pivo, originální francouzské palačinky a steaky, multikino zase na popcorn. I když pokud by ho někdo z našich diváků postrádal, klidně mu jej z multikina obstaráme,“ vtipkoval jeden z provozovatelů letního kina.

Vzájemná rivalita prý není na místě


„Vzájemná rivalita není na místě. Koneckonců se to letos potvrdilo při pořádání pardubické části Febiofestu, kdy bylo multikino CineStar naším skvělým partnerem a my jsme moc rádi využili jeho prostory,“ podotkl Jan Motyčka.

„Jsem přesvědčen o tom, že spíše než chod multikina se na návštěvnosti kina Dukla negativně projevil rozjezd Pardubického letního kina Pernštejn. Když jsme na závěr sezony nasadili začátkem července třetí pokračování Spider-Mana, byly naše výsledky vyloženě špatné. Z šesti plánovaných představení se dvě nehrála, na další čtyři přišlo po šesti lidech. A to jsem si myslel, že když bude špatné počasí, přijdou lidé spíše k nám. Bohužel jsem se mýlil,“ posteskl si Tomáš Urbánek, jeden z jednatelů společnosti Bohemia Grant, která od 1. července provozuje Dům kultury a kino Dukla. „Naše kino začne znovu promítat třetí týden v srpnu,“ dodal Tomáš Urbánek.