Pardubice a hokej patří odjakživa k sobě, stejně jako Praha a Karlův most. Důkazem toho je i chystaná dnešní premiéra v letním kině. O slavnostní tečku za letošním úspěšným osmým ročníkem prázdninového promítání pod širým nebem se postará velkolepá projekce nové dokumentární veselohry Jana a Adama Novákových Pušky, puky, pivo a psi.

Jak pašovali sklo

Film podávající téměř šokující zprávu o armádním hokeji za socialismu má ambice pobavit i připomenout neblahou historii minulých let.
„Kde jinde uvést snímek o hokeji než ve městě hokeje? Navíc v době, kdy se v ČEZ Areně konají České hokejové hry," vysvětluje zařazení filmu do programu šéf letního kina Tomáš Drechsler a doufá, že se mu podaří propojit sportovní dění v aréně s tím kulturním, které celé prázdniny hostí Tyršovy sady.

„Jde o netradiční snímek, který prostřednictvím dobových skvostů z archivu Armádního filmu a intimních rozhovorů se slavnými hráči, jakými byli Jaroslav Holík, Josef Golonka, Jiří Holeček nebo Dominik Hašek, přibližuje mentalitu československých hokejových vojáků a důstojníků," popisuje film, který se chystá do distribuce.

Pardubičtí diváci se tak jako jedni z prvních dozvědí, jaké to bylo trénovat a hrát za armádní hokejové kluby, u jaké jednotky slavní hráči sloužili, co by dělali v případě války, jak byli povyšováni, jak se museli ženit či jak se na světové turnaje pašovalo sklo, vodka, peníze a puky skrz Železnou oponu, aby se zpátky vozil prací prášek.

Sám autor a režisér zdůrazňuje, že nejde o klasický dokument, ale spíše o veselohru. „Pro komedii je ideální, když někdo předstírá, že je něco, co ve skutečnosti není. Tohle funguje už od dob Aristofana. A Pušky, puky, pivo a psi jsou o tom, jak hokejisté předstírají, že jsou vojáky, a jejich trenéři předstírají, že jsou důstojníky, což mi přišlo jako dobrá metafora toho, jak to tady za komunistů chodilo," doplňuje režisér Jan Novák.

Pardubické publikum se s jeho tvorbou mělo možnost seznámit už v minulosti, a to díky snímku Občan Havel přikuluje, který se s úspěchem promítal jak v letním kině, tak v prostorách pivovaru.
„Tentokrát však jde o něco jiného. Film Pušky, puky, pivo a psi se nepodobá ani předchozím Novákovým dokumentům, ani jeho knihám, jako byly Zatím dobrý, Milionový jeep, Samet a pára, Hic a kosa v Chicagu, ani jeho scénářům, natož divadelním hrám. A přestože se může na první pohled zdát, že film řeší ryze mužskou a sportovní problematiku, určitě pobaví a dojme i dámy. Jde o velmi zajímavou sociologickou sondu do let nedávno minulých. Je to příběh smutné doby plný životních tragédií, ze kterých běhá mráz po zádech," říká šéf kina.

Začátek ve 21 hodin

Projekce začíná v Tyršových sadech v devět hodin večer a Jan Novák ji přijede osobně uvést. „Účast tvůrců na promítání je příjemným zpestřením. Jan Novák je nesmírně sympatický člověk s neuvěřitelnými zážitky a množstvím fantastických historek, které umí poutavě vyprávět," uzavírá Tomáš Drechsler.