Pardubické letní kino Pernštejn, které přes celé prázdniny promítalo v Tyršových sadech zdarma atraktivní domácí i zahraniční filmy, v sobotu 1. 9. večer dopsalo svou poslední letošní kapitolu.

Finále bylo vskutku exkluzivní. Šlo totiž o jedinou letošní veřejnou projekci populárního satirického pořadu Česká soda v republice! Pořadatelé si navíc pro diváky přichystali výjimečné dárky – speciální lahve České sody s přesnou kopií viněty, která se objevila v úvodní znělce pořadu, ale též podložku pro pohodlné sezení!

„Po celé republice není hezčí letní kino, než je to pardubické,“ svěřil se duchovní otec České sody a šéf společnosti Febio Fero Fenič.

„Už myšlenka letního kina je úžasná. Když jsem viděl nádherné prostředí a zájem diváků, tak jsem záviděl Pardubákům, že takovou možnost měli. V Česku jsem žádný projekt podobného rozsahu nezaznamenal. I nabídka filmů byla velmi zajímavá. Kdybych tady žil, určitě bych sem pravidelně chodil,“ sdělil Fero Fenič.

„Každý rok se na mne obrací provozovatelé kin či letních kin s žádostí o povolení projekce České sody. Febio však bohužel vlastní autorská práva k ní pouze z padesáti procent, druhou polovinu má Česká televize. Problém je v tom, že na některé hudební motivy použité v České sodě byla autorská práva vykoupena jen na určitou dobu. Navíc v době, kdy tento pořad vznikal, jsme ještě nebyli v Evropské unii a nemuseli dodržovat autorská práva tak přísně jako nyní,“ vysvětlil šéf Febia.

„V současné době existuje jedna jediná kopie filmu Česká soda. Všechny ostatní, které byly v distribuci do roku 2003, musely být zlikvidovány,“ poznamenal Fero Fenič.

„Jsem rád, že Česká televize po mnoha mých prosbách a urgencích souhlasila s tímto jediným letošním veřejným bezplatným promítáním České sody. Naštěstí se jednorázově povedlo zajistit i souhlasy autorů hudby, takže se v Pardubicích skutečně mohlo zrealizovat. Podařilo se mi tak dodržet slib, který jsem dal místním organizátorům, že udělám všechno pro to, aby se tento záměr skutečně mohl v Pardubicích naplnit,“ podotkl muž, jenž stál u zrodu dnes již kultovního programu.

„Zájem o promítání České sody z Pardubic i jiných míst v republice mne inspiroval natolik, že se znovu snažím sám problémy s autorskými právy u hudby nějak vyřešit. Chci dosáhnout toho, aby Česká soda mohla do konce roku vyjít na DVD. Je to vlastně můj třetí celovečerní film, který vznikl sestřihem toho nejlepšího z celkem sedmnácti dílů natočených pro televizi,“ informoval náš Deník Fero Fenič.

„Když se dnes setkávám s mladými lidmi, kteří v době, kdy vznikla Česká soda, tedy v roce 1993, byli malými dětmi nebo dokonce ještě ani nebyli na světě, tak mi vyprávějí fóry z tohoto pořadu a ptají se na to, jak vznikal. Některé z nich přímo zlidověly, což jsem nečekal,“ prozradil šéf Febia.

„Když v červnu Česká televize náhodou uvedla ukázku České sody, reagovali někteří novináři, překvapivě hlavně političtí komentátoři, že museli změnit názor na tento pořad. V době jeho vzniku ho totiž považovali za nedonošenou, z poloviny amatérskou zábavu. Brali jej jako předvoj něčeho, co přijde, ale ono se nic takového nestalo. Dnes už si uvědomují, jak byla Česká soda na svou dobu převratná a jak je dosud nepřekonaná. Asi těžko by si nyní někdo mohl dovolit takovou ironičnost, jízlivost a cyničnost,“ dodal Fero Fenič.