Už je to tu zase. Policie počínaje včerejším dnem opět pošle do ulic měst a obcí hlídky vybavené samopaly na obranu před muslimy. Vlastně ne, před uprchlíky. Vlastně ne, před migranty. To je jedno – zkrátka těmi lidmi, na které je právě teď mezi populisty v módě ukazovat jako na bezpečnostní hrozbu.

O žádné konkrétní hrozbě totiž ministr vnitra ani vedení policie vůbec nic neví, jak sami přiznali, ale přece jen, když budou ty Velikonoce, tak proč do ulic neposlat ozbrojence. Mávání samopalem je přece tradice. Nebo to bylo mávání pomlázkou?

Že je to celé šaškárna, říkají i samotní policisté, kteří obtěžkáni samopaly vzor 58 šlapou ulicemi. Vědí totiž dobře, že z těchto útočných pušek v davu střílet nemohou, protože výkon zbraně postačuje na zastřelení i několika lidí jedinou ranou.

Ale nejde to jinak. Nechceme podcenit situaci, dušuje se policejní prezident. To je pravda, nejde to jinak. I když počkat. Nedávno jsem byl v Londýně u budovy parlamentu na místě, kde ani ne před týdnem útočník najel autem do lidí a ubodal policistu. A tam to jinak šlo. Na celý prostor plný lidí dohlíželo šest pěších „bobíků" a dva policisté na koních vyzbrojení pouze reflexní vestou a úsměvem. Žádná pistole, natož samopal.

Když to srovnám s domácím prostředím a vztáhnu na naše město, tak v Pardubicích by těch policistů bylo vlastně také potřeba více. Třeba u nádraží na řízení dopravy. Jenže píšťalka, plácačka a plynulá doprava populistům u vládního kormidla volební body za ochranu před údajnou hrozbou teroristů asi nepřinese.

Kdyby hrozilo skutečné nebezpečí, neřeknu ani slovo. Ale když to vedení policie odůvodní oficiálním sdělením, že „v současné době nemáme jakékoliv informace, které by svědčily o možném riziku bezprostředně hrozícímu České republice", tak tomu vážně nerozumím.