K této poznámce mě tak trochu poňouklo zoufalství naší kolegyně, která mi ve středu volala z vlaku, že už jim tam zase  nějaký blázen skočil. Už podruhé v tom týdnu. Nedivím se, že byla (mírně řečeno) naštvaná. V obou případech narvaný rychlík EuroCity, na čas domluvené konzultace na univerzitě, které kvůli zpoždění v řádech hodin nestihne a to nemluvím o desítkách dalších vlaků…

Pokud jste citlivější povahy, zakončete proto prosím čtení tímto řádkem. Tahle poznámka nebude mírná ani korektní. V žádném případě tu nikoho nehodlám nabádat k sebevraždě, ale když už musíte – a to nezadatelné právo skončit z vlastí vůle se životem vám upírat nemohu a nechci – udělejte to alespoň bez nechtěného obecenstva v podobě několika set naštvaných lidí. Je tolik způsobů, jak se můžete zabít bez toho, aniž byste tím otravovali i stovky lidí, kterým jsou vaše problémy ukradené. Když už jsme například v našem oblíbeném sebevražedném traťovém úseku: Pardubičky – Černá za Bory, tak těch pár kroků k silničnímu nadjezdu k nemocnici vás už taky nezabije ne?

Nechci napovídat, ale nadjezd je dostatečně vysoký a vede i nad pomocnou kolejí. Můžete z něj skočit (raději hlavou napřed), nebo se z něj oběsit (když skočíte, strhne vám to vaz okamžitě). Vaše drahé místo vám zůstane, ale kromě záchranářů (ti bohužel přijet musí), už další lidi otravovat nebudete.

Moc drsné? Zkuste se tedy zamyslet nad tím, jak se asi cítí strojvedoucí vlaku, který se i několik dlouhých vteřin marného brzdění musí dívat na to, že za chvíli někoho zabije a nemůže s tím udělat už vůbec nic. A už jsem zažil i situace, kdy kolem namletých pozůstatků vystupovaly z vlaku rodiny s dětmi. Moc pěkný pohled! Mně osobně pohled na roztahaná střeva v kolejích nevadí – ale znám lidi, kterým docela ano.

Sebevražda skokem pod vlak je dosti sobecký a bezohledný čin, ať už vás vede jakákoliv pohnutka. Tu respektuji, způsob provedení ovšem nikoliv. Jsem přesvědčen, že sebevražda je činem byť spontánním, ale stále ještě cíleným. Člověk, když už v sobě najde sílu neuhnout před tunami rozjetého železa, by měl najít i dostatek odhodlání k tomu, se zamordovat i jiným, podstatně méně otravným způsobem. Děkuji vám potenciální sebevrazi.