V jednom z našich minulých vydání Deníku (16. 1.) jsme otiskli reakci primátorky Pardubic na otevřený dopis mluvčího přípravného výboru referenda pro osamostatnění Městského obvodu (MO) Pardubice VI.

Reakce ze strany obvodu na sebe nenechala dlouho čekat. Za své lidi a za svůj „rajón" se tentokrát postavil sám starosta – Petr Králíček (na snímku). A začal hned zostra:
„To, co se v šestém obvodě dnes děje, je výsledek přístupu vedení města k vesnickému obvodu!," uvedl starosta a dodal, že na některé otázky, které primátorka Fraňková ve své reakci zmínila, prostě musí odpovědět.

„Samospráva, neboli zastupitelé našeho obvodu, dělají maximum pro rozvoj našich místních částí. Mimo jiné plánují investiční akce a snaží se o zajištění jejich financování. Investiční akce v našich místních částech korespondují s dlouhodobým programem rozvoje našeho obvodu. My koncepci rozvoje máme a v rámci finančních prostředků, se kterými obvod disponuje, ji naplňujeme. Může se město pochlubit něčím podobným?

Má město koncepci například infrastruktury (řešení obchvatů) s výhledem minimálně na 50 let dopředu? Městu chybí základní kámen – územní plán.
U větších akcí, na které finanční prostředky našeho obvodu nestačí, hledáme spolupráci u vedení města.
K těm nejtíživějším, mezi které patří dobudování základní vybavenosti – kanalizace, se zatím město staví zády. Jsme posledním městským obvodem, kde tato základní vybavenost chybí. Stále ale pevně věřím, že se nám podaří najít společnou řeč.

Paní primátorka ve svém článku uvádí, že letos počítá rozpočet města pro území MO Pardubice VI s investicemi ve výši zhruba 19 milionů korun. Prostudoval jsem rozpočet města a zjistil jsem, že v něm není žádná investice do šestého obvodu a už rozhodně ne investice za 19 milionů!

V rámci nastavených pravidel o financování městských obvodů se do letošního rozpočtu MO Pardubice VI sice převádí 18,3 milionu korun, ale tyto finance slouží především na zajištění oprav komunikací, úklidu, péče o zeleň, část na provozní náklady, mezi které patří i péče o svěřené nemovitosti. Teprve zbytek může jít na investice.

Vadí mi, že primátorka ve své reakci pokládala ještě další zavádějící otázky, jako například: Proč do občanské vybavenosti, chodníků, komunikací a sportovišť neinvestujeme již dnes? Proč kumulujeme miliony na účtu a převádíme je z roku na rok? Tyto otázky jednoznačně ukazují, že se paní primátorka neobtěžovala ani nahlédnout do rozpočtu obvodu, protože by v něm každoročně našla odpověď. Navíc zřejmě ani netuší, že loni obvod plně zainvestoval chybějící kanalizaci v jedné z uliček v Lánech na Důlku, vybudování chodníků a zastávky MHD tamtéž a podílel se třemi miliony na vybudování zcela nových komunikací v ulicích K Besedě a Křemenská, ačkoliv tyto akce realizoval magistrát.

Vzhledem k tomu, že v současnosti město není schopno a ani ochotno zainvestovat dokončení základní infrastruktury v našem obvodě, čímž myslím kanalizaci, musí obvod alespoň na část těchto akcí „našetřit" peníze. A za to, že se podařilo na některých uskutečněných akcích ušetřit, by měl být obvod pochválen a ne napadán, že „kumuluje miliony na účtu".

Stále slýcháme, že město nemá peníze. Pravda je taková, že si město z roku 2012 do rozpočtu 2013 plánuje převést necelých 200 milionů korun, které neproinvestovalo v roce 2012. Myslím, že kdyby tyto peníze město převedlo na obvody, byly by bezesporu využity ve prospěch obyvatel Pardubic. A již dnes by občané chodili po nově opravených úsecích chodníků, silnic a navštěvovali nová nebo vylepšená sportoviště."