Již ve čtvrtek se občanům města Pardubic nabízí historická a unikátní možnost přímo ovlivnit uspořádání úřadů ve městě. V referendu budou rozhodovat o tom, zda má být město stále členěno na osm městských obvodů (MO), nebo zda by nebylo efektivnější nahradit 114 politiků a desítky úředníků na obvodech apolitickými komisemi místních samospráv přímo z řad občanů.

Referendum je svobodná volba

Nechci a ani nebudu lidem radit, jak se mají v referendu rozhodnout. Je to jejich svobodná volba. Až doposud jsem považoval diskuzi o zachování či nezachování obvodů za poměrně seriózní. Nemohu však přehlédnout některé fauly a pseudoargumenty, kterých se ve strachu o vlastní koryta dopouštějí někteří politici z malých radnic ve svých zpravodajích a letácích.

Investice nejsou o obvodech

V posledních dnech se stále více ukazuje, že těmto lidem jde především o moc a nestydí se k jejímu udržení použít všemožných prostředků. Politický filozof Nicollo Machiavelli by z nich měl určitě radost, neboť zde zcela platí princip: účel světí prostředky.

Na člověka by to mohlo dělat dojem, že všechno ve městě stojí a padá s existencí obvodů. Není tomu tak. Zástupci obvodů tvrdí, že bez nich nebude velká radnice investovat v dané místní části.

Mám však rád čísla, podívejme se tedy na realitu. Například v roce 2011 velká radnice investovala více než 562 milionů korun do rekonstrukcí ulic a silnic, zateplování domů na sídlištích, oprav a investic do škol, školek, hřišť, budování kanalizace v okrajových částech města a podobně. Obvody na to v souhrnu přispěly částkou 10,5 milionu korun.

Starosta MO Pardubice III Vítězslav Štěpánek z ODS považuje konkurenci mezi jednotlivými obvody za přínosnou. Já tedy rozhodně ne. Ve městě Pardubice máme totiž jenom jedny občany a jedny peníze. Nikdo by neměl být privilegovanější.

Vytváření umělých rozdílů a bariér nikdy nikomu nepomohlo, spíše naopak.

Příkladem budiž geniální nápad jeho stranických kolegů, když v Pardubickém kraji vytvořili pět akciových nemocnic, které se vzájemnou konkurencí dotlačily téměř ke krachu a nyní, ve snaze zachránit se, spějí k jednomu velkému spolupracujícímu subjektu.

Pokládejte si správné otázky

Referendum bude bezpochyby i ukázkou úrovně vyspělosti občanské společnosti. Chtěl bych proto občany poprosit, aby si, než půjdou k referendu, kladli správné otázky.

Legitimní otázkami, které by si měli občané položit, jsou například: Vím, kde můj obvodní úřad sídlí? Kolikrát ročně využívám služby svého městského obvodu? Znám jméno starosty obvodu? Potřebuje město 153 zastupitelů – politiků (z toho 114 na obvodech), když jich v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky sedí pro celou republiku 200? Musím platit za veřejné služby ze svých daní přibližně o 1000 korun ročně více než v sousedním Hradci Králové? Kde je to tedy vidět?

Když městské obvody vznikaly, nikdo se občanů na jejich názor neptal. V tom byla možná chyba. My však chceme znát váš názor. Tak ho, prosím, přijďte vyjádřit.

Až si ve volební místnosti vyzvednete hlasovací lístek a půjdete za plentu, dejte, prosím, na svůj zdravý rozum a osobní zkušenost.

Jakub Rychtecký, předseda Zastupitelského klubu ČSSD Pardubice