„Šlo o simulovanou krizovou situaci, konkrétně o únik chlóru z technické části Aquacentra, kdy se projevila netěsnost u jedné z tlakových lahví. Únik nebezpečného plynu zaznamenalo bezpečnostní čidlo, které automaticky vyrozumělo jak správu Aquacentra, tak dispečink hasičů," uvedla na místě mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Evakuace opozdilců

Na hasiče čekalo samozřejmě několik úkolů – především nalézt osoby, které i přes nařízenou evakuaci zůstaly v budově. Takto se v krizovém scénáři zapomněly celkem dva lidé. Hasiči pro ně do Aquacentra vyráželi již v dýchacích maskách a ochranných oblecích. V Aquacentru při plném vytížení může být až osm set návštěvníků.

Ve čtvrtek dopoledne jich naštěstí muselo areál opustit pouhých dvaatřicet.

„Pardubické Aquacentrum je čtyřpodlažní rozlehlá budova, která kromě čtyř bazénů a brouzdaliště má také prostory pro sportovní vyžití a doplňkové služby. Hasiči se musí ujistit, že nikdo nebude vystaven případným účinkům toxického plynu," vysvětlila Vendula Horáková.
Další parta hasičů se vydala na přímo na místo, odkud nebezpečný plyn unikal.

„Hasičům v tomto případě usnadnila orientaci právě bezpečnostní čidla, která závadu nahlásila. Už v okamžiku příjezdu na místo už tak naši lidé vědí, v kterém místě nebo místnosti byl nebezpečný chlór zaznamenán a jdou proto najisto," prohlásila Vendula Horáková. Celý „problém" způsobila drobná netěsnost na jedné z tlakových lahví s chlórem. Ten se v Aquacentru přidává v nepatrném množství do vody, aby se zabránilo množení bakterií v potrubních systémech.

Rovnou do akce

V tom okamžiku ale velitel zásahu dostal od operačního důstojníka zprávu o úniku plynu na sídlišti v Polabinách v Pardubicích. Cvičení muselo být ukončeno a všechny hasičské vozy směřovaly v 11:32 hodin do Polabin. Hasiči provedli průzkum části domu, kde byl cítit plyn. Dostali se i do bytu, tady byl ale plynový sporák vypnut. Průzkum byl proveden na všech dostupných místech, ale nikde nebyla naměřena zvýšená koncentrace plynu. Na místo byl přivolán pracovník Stavebního bytového družstva Družba Pardubice," uzavřela mluvčí hasičů.