Mokré vozovky a příkopy se plní vozidly. Scénář pátečního dne. Proudy vody, které od rána zalévají region nejspíš řidiče zaskočili podobně, jako první náledí. Vody z nebe padá dostatek na to, aby na silnicích tvořila vrstvu, která snižuje přilnavost pneumatik a v kombinaci s vyšší rychlostí se podepisuje na dopravních nehodách. A řidič, který tomu nepřizpůsobí styl jízdy se může dostat do problémů.

Popsaný stav zřejmě vysvětluje to, co se na silncích děje už do rána. Například jen mezi třináctou a čtrnáctou hodinou: dopravní nehoda u obce Břehy - automobil mimo vozovku na střeše. Dopravní nehoda ve Zminném u Dašic - automobil na boku opřený o strom po projetí esovité zatáčky, lehce zraněná řidička skončila v nemocnici. Kočí - automobil v příkopu na střeše. K tomu lze zřejmě připočítat i ranní nehody v Kostěnicích, kde auto zase skončilo na střeše v poli i nehody v Litomyšli a Svitavách, kde už ale šlo o střety dvou vozidel.

Vysoký počet nehod má pro řidiče krom jiných nepříjemností i další špatné stránky. Na vyšetření nehody policisty se na Pardubicku čeká asi tak tři hodiny.