Ke středečnímu dramatu s Novým Jičínem se vrací prodloužená ruka trenéra na hřišti MARIAN PŘIBYL. Podle hrajícího asistenta budou v sobotním utkání s Nymburkem rozhodovat ztracené míče.

V tomto týdnu jste zaznamenali dvě prohry, které se od sebe hodně lišily. Můžete oba duely porovnat?

První poločas proti Děčínu nebyl zas až tak špatný. Tragická pětiminutovka v úvodu třetí čtvrtiny vytvořila ze zápasu obraz celkově nepovedeného duelu. V kabině jsme si řekli, že podobné výpadky se nesmějí opakovat. Proti Novému Jičínu jsme podali zatím nejlepší výkon sezony, bohužel bez bodového vyjádření.

Utkání s Novým Jičínem bylo po celou dobu vyrovnané. Do jediného většího trháku jste soupeře pustili až v závěru. K vaší smůle však byl rozhodující…

V polovině závěrečné čtvrtiny jsme vedli o bod, ale pak jsme nebyli schopni skórovat. Naopak hosté mířili přesně a naše hra se na chvíli proměnila v křeč. Přitom nebyl důvod, do konce ještě zbývalo dost času. Jenže soupeř nám utekl na sedm bodů a pak už jsme nestihli manko dohnat.

Jedna podobnost zápasů s Děčínem a Novým Jičínem se přece jen najde, a to koncovka první půle…

Když se dostaneme do vedení, tak je to zásluhou bleskového přechodu do útoku po rychle získaném míči. Možná, že bychom při vedení o čtyři, pět bodů neměli hrát tak riskantně, ale spíše zvolnit rytmus a hrát více organizovaněji. Při takzvané hře na hraně je totiž větší pravděpodobnost ztráty míče.

Prohra o čtyři body v basketbalu je minimální. Kde ty body chyběly?

Nešly nám trestné hody. Poloviční úspěšnost je slabé vysvědčení. Další věc. V momentech, kdy se lámal chleba, se zrodily sporné momenty, které arbitři rozhodli v náš neprospěch. Více se nechci k rozhodčím vyjadřovat. Pouze mně vadí fakt, že na začátku sezony nastolili nový trend při posuzování úmyslných faulů. V poslední době ho nedodržují.

Oproti předchozím zápasům nebylo na palubovce poznat, zda–li je tam hráč základní pětky či z lavičky…

Nejde odehrát v pěti lidech všechny zápasy. Neexistuje hráč, který může hrát čtyřicet minut. Je dobře, že se chytli všichni, kteří nastoupili. Ti nejvytíženější si alespoň mohli odpočinout a připravit se na klíčové momenty utkání. Navíc proti Novému Jičínu by to jinak nešlo. Soupeř má deset vyrovnaných hráčů.

V sobotu vás čeká nejtěžší soupeř tohoto týdne – Nymburk. S jakou taktikou se dá proti mistrovi uspět?

Vždy, když se hraje proti silným soupeřům, rozhodují ztracené míče. Pokud se číslo nedostane přes osm, deset, je určitá šance na dobrý výsledek. Naopak, když se chyby kupí, soupeři typu Nymburka toho využívají a skóre na jejich straně rychle roste.