Tým prvoligových pardubických basketbalistů rozšířil svoji přípravu na zápasy o tréninky mozku. Pomocí speciálních přístrojů, které se  používají pro výcvik vojáků a policistů, se v královéhradecké neurolaboratoři Commservis.com učí lepší koncentraci. Ta je totiž při zápasech velmi důležitá a mnohdy rozhoduje o výsledku hry.

„Nejen fyzické vlastnosti hráčů a taktika jsou faktory, které ovlivňují hru. Často se zapomíná na psychické rozpoložení a zlepšování kognitivních schopností mozku. Pardubičtí basketbalisté se rozhodli jít tímto směrem a navázali s námi spolupráci v oblasti rozvíjení psychických dovedností," uvedl zakladatel jediné neurolaboratoře ve střední Evropě Tomáš Zdechovský.

Zásadní je koncentrace

Tým pardubických basketbalistů má za sebou úvodní hodiny tréninku na Mindballu a dalších přístrojích, které zlepšují schopnost soustředit se. O neurotechnologie tohoto typu je v poslední době velký zájem nejen ze strany veřejnosti, ale zejména mezi sportovci, u nichž je koncentrace zásadní. Již dříve podobným tréninkem úspěšně prošli i hradecké prvoligové basketbalistky a další sportovci.

„Být soustředěn v té nejvypjatější chvíli, dát koš po sprintu přes hřiště, hodit rozhodující trojku, když na vás spoléhají spoluhráči, a nezklamat diváky. To je velký stres, kterému jsou basketbalisté vystaveni," popisala lektorka Mindballu Markéta Fixová.

„Umět se od toho odpoutat a plně se koncentrovat pouze na střelbu, k tomu je pomocí našich přístrojů vedeme," dodala Markéta Fixová.

Neurolaboratoř se rozrůstá

„Zhruba před týdnem naši neurolaboratoř navštívili moderní pětibojaři. Své koncentrační schopnosti tu trénovali na mozkostřelbě. Jsme rádi, že se tímto způsobem můžeme podílet na jejich úspěších," nechal se slyšet Tomáš Zdechovský a dodal, že v novém roce se neurolaboratoř rozroste. A tak se například pardubičtí basketbalisté budou moci utkat mezi sebou na Mindballu určeném pro více než dva hráče nebo střílet mozkem koše pomocí bezdrátových technologií. (pad)