Pardubický křídelník Kotas: Letos míříme na nejvyšší pozice

Pardubice – Jalapeños… Jinak také pálivé mexické papričky. A přesně takovou příchuť má čtvrtfinále pro jednoho z pardubických hráčů. Proč? Protože LUKÁŠ KOTAS se ve Svitavách narodil a také v tomto městě vyrůstal. Jeho srdce ale momentálně tluče pro Beksu.

Lukáši, jak hodně je vám příjemné, že dvě města, která máte zaryta v srdci se střetávají ve čtvrtfinále ligy?
Je to pro mě pikantní záležitost. Budu hrát proti zástupci města, kde jsem se narodil a vyrůstal. Na druhou stranu ve své profesionální kariéře jsem svitavský dres nikdy neoblékl. Teď hraji šest let za Beksu a jsou to jednoznačně Pardubice, pro které bije moje srdce.

Komu se poštěstí nastoupit ve všech utkání doma, viďte?
(směje se) V zápasech ve Svitavách nejen pro náš tým, ale určitě ani mě samotného nebude vytvořena domácí atmosféra. Znám svitavské fanoušky, kteří umějí být pořádně bouřliví. Stejně jako ti naši vytvářejí pro svůj tým skvělou kulisu, Rozhodně to tam nebude procházka růžovým sadem.

Pardubice vs. Svitavyv posledních dvou sezonách
2016/17
81:70, 86:65.
2015/16
75:84, 88:58, 112:68, 92:85.

Komu budete fandit a kdo postoupí? Ne vážně, jednoznačným favoritem této série jsou Pardubice. Proč by ji měly ovládnout?
Protože chceme vyhrát. Protože chceme potvrdit roli favorita. Protože letos míříme na ty nejvyšší pozice. Celou sezonu se tak snažíme prezentovat a myslím, že se nám to daří. Máme v plánu to předvést i v tomto čtvrtfinále. Náš cíl nebyl jen postoupit do play off.

Zatímco pardubický tým se od začátku sezony nezměnil, tak ve Svitavách nezůstal kámen na kameni. Co říkáte na jejich nový tým?
Můj názor je takový, že kdyby v současné sestavě a se současným trenérem Svitavy nastupovaly od začátku sezony, tak by hrály nadstavbovou část A1. Už před začátkem nadstaveb jsme si říkali, že budou velmi nepříjemným soupeřem pro všechny. Rolí předpokládaného lídra své skupiny potvrdily. Jedná se o kvalitní tým a my se musíme mít před nimi na pozoru.

V play off a je úplně jedno v jakém sportu, bývají série vyhrocené. Až na jeden incident se všechny dosavadní zápasy odehrávaly v přátelském duchu. Změní letošní vyřazovací boje poklidnou atmosféru ve vypjatou?
To platí pro naše domácí zápasy. Venku je to někdy mazec. Zejména, když jsou zápasy dlouho vyrovnané. My hlavně musíme zvládnout první dvě utkání v naší hale. Nejtěžší bude třetí zápas v pořadí. Do něho musíme vstoupit maximálně zkoncentrovaní. Nesmíme se nechat nikým a ničím vyvést z konceptu. Svitavští diváci budou natěšeni na play off. Na play off s Pardubicemi dvojnásobně.

Se svitavským týmem jste ještě nikdy v domácím prostředí neprohráli. Je tedy výhodou, že rozjíždíte sérii na Dašické, nebo je to jedno, protože do své haly už se stejně nevrátíte?
Takhle úplně do detailu jsme o tom nepřemýšleli. Každopádně vždy je výhoda začínat play off v domácím prostředí.
Sice se hraje dva dny za sebou, ovšem mezi zápasy je téměř týdenní díra. Jak pohlížíte na tuto skutečnost?
Škoda, že ty zápasy nejsou ve větším rytmu. Když se podíváme na hokej, kde se po dvoudenním volnu hrají další zápasy, tak ty série mají silnější náboj.

Ale hrát až na 4:3 v sérii se Svitavami asi hrát nechcete?
To nechceme v žádné sérii. Chceme vyhrát v nejkratším možném čase. Ale je mi jasné, že Svitavy nejdou čtvrtfinále jen tak odehrát. Už jsem slyšel, že chtějí postoupit. Rozhodně si nemyslím, že ta série bude jednoznačná. Zápasy budou vyrovnané.

Svitavský rozehrávač Marko: Kvůli play off hrajeme basketbal!

Svitavy – Na rozdíl od pardubických čtvrtfinálových rivalů doznal celek Dekstone Turů v průběhu sezony výrazných změn. Jedním z nově příchozích hráčů, kteří jeho hru viditelným způsobem pozvedli a nastartovali svoje družstvo až k zaslouženému prvenství ve skupině A2, je ROMAN MARKO. Elitní ligový rozehrávač začal rychle plnit to, co se od něho čekalo, tedy zásobovat spoluhráče přesnými asistencemi a přispívat významně také bodově. Není hráčem, který by se „rozsypal" z play off, ve vyřazovacích ligových bojích toho má za sebou skutečně hodně. Pardubicím úlohu favorita nebere, ale s ostatními Tury je odhodlán maximálně bojovat.

Ve čtvrtfinále vyrukujete ve východočeském derby proti Pardubicím. Jaký zvuk má pro vás jméno tohoto soupeře?
První, co mě napadne, že je to klub stabilizovaný, který dlouhodobě patří ke špičce naší ligy. Navíc si v této sezoně zkusil evropské poháry a vůbec v nich nehrál špatně. Pro mě to je v současné době po Nymburku nejlepší mužstvo v Kooperativa NBL.

Vy máte za sebou mimořádně úspěšné působení v nadstavbové části ozdobené devíti výhrami. Myslíte, že vám to pomůže v play off z hlediska sebedůvěry a herní jistoty?
Byla škoda, že jsme nevyhráli všech deset zápasů a zaváhali doma s Brnem. To už je ale zapomenuto. Těžko hledat odpověď na otázku, jestli nám vítězná série v play off nějak pomůže, protože přemýšlím o tom, zda se dá porovnávat skupina A2 s Pardubicemi. Nevím, jestli je naše forma doopravdy tak dobrá, nebo A2 není zase tak kvalitní. Sám jsem zvědav, jak se s přechodem na úroveň skupiny A1 vyrovnáme a jak budeme Pardubicím konkurovat.

Berete nadcházející čtvrtfinálové boje jako něco více oproti dlouhodobé části soutěže?
Určitě. Tohle je pravý vrchol sezony, právě kvůli takovým zápasům přece děláme basketbal. Když bojujete čtyřikrát, pětkrát nebo i sedmkrát proti stejnému soupeři, pak tam nechybí ani emoce, má to obrovský náboj. Moc se na to těšíme.

Ani váš trenér se netají tím, že sedmé místo by pro Svitavy zrovna nebylo důvodem k radosti. Vidíte to podobně?
Nechtěl bych vyhlašovat nějaké velkohubé cíle, nicméně do série půjdeme jednak s pokorou, ale také se sebevědomím. Pardubice jsou favoritem, hrály v Evropě, musí se s touto roli samy poprat. My jsme klub z malého města a nemáme ve čtvrtfinále co ztratit.

V čem vidíte z pozice hráče hlavní sílu vašeho protivníka?
Pro mě osobně představují největší pardubickou sílu jejich dva američtí hráči Autrey a Burnett, kteří na sebe berou hodně zodpovědnosti v útoku a mají velkou důvěru trenéra. Dále si myslím, že jejich výhodou jsou zkušenosti většiny hráčů, kteří zažili hodně zápasů v play off a jsou na tom v tomhle směru přece jenom lépe než my. To jsou asi dva zásadní faktory.

Jakými výkony by se Tuři chtěli v očekávané sérii prvního kola prezentovat?
Samozřejmě půjdeme do série s určitou taktikou, kterou nebudu prozrazovat, ale bude nutno to postavit na bojovnosti, nasazení, kvalitní obraně, která musí Pardubicím co nejvíce znepříjemnit útok, aby se nedostávaly do lehkých zakončení a volných střel. Uvidíme, jak se bude série vyvíjet, kdyby se nám třeba povedl první zápas, tak by to hned bylo o něčem jiném.

Čtyři vítězství musí získat postupující. Věříte, že je to pro Tury reálně splnitelný cíl?
Porazit někoho čtyřikrát, to je fakt těžké, ale systém je takhle nastavený a nemá cenu nad tím spekulovat. My i Pardubice půjdeme zápas od zápasu, na hřišti se ukáže, kdo na tom jak je.