Zase ta Opava! Pardubické basketbalisty vyšoupla ze čtvrtfinále play off a rovněž na úvod nové sezony jim přichystala nemilé překvapení. Před zraky celého národa jim uštědřila ve vlastní hale prohru 75:77. Beksa se teď bude muset rychle oklepat. První příležitost má už dnes v „sovím" hnízdě.

Naopak Svitavy mohou být po vstupním kole v pohodě. V Jindřichově Hradci zkrotili tamní Lvi. A za několik hodin si to poštrádují do opačného koutu naší republiky. Ve Slezsku budou hájit východočeskou čest v souboji s Opavou.

Dnes 18.00: USK Praha – 
BK JIP Pardubice.
Před prvním venkovním utkání museli pardubičtí dlouháni spolknout hořkou pilulku. Do utkání s Opavou vstoupili brilantně, kdy po necelých dvou minutách vedli 7:2. Jenže jejich stroj se zasekl velmi brzy. A znovu se dostali do plusu až pět minut před koncem zápasu. Naposledy…

„Opava vedla třicet šest minut, takže její vítězství je zasloužené. My jsme chtěli hrát stylem, jaký nás zdobil v přípravě. Rychle a aktivně na útočnou polovinu. Nevím, jestli to bylo nervozitou z domácího prostředí, nebo tlakem z prvního zápasu v sezoně, ale jednoznačně jsme selhali," kroutil hlavou pardubický kouč Dušan Bohunický.

„Dalším faktorem, který hodně ovlivnil zápas, bylo hodně jednoduchých ztrát. Opavě jsme dovolili snadné koše z protiútoků. V závěru jsme nedokázali proměnit některé otevřené pozice a na druhé straně se chytil Šiřina. V posledních minutách už jsme nedokázali skórovat. Gró našeho neúspěchu však spatřuji hned v první čtvrtině. Vůbec jsme si totiž neměli připustit styl hry soupeře. Měli jsme se prezentovat úplně jiným systémem," podotkl Dušan Bohunický.

V dnešním utkání na pražské Folimance bude mít jeho tým neméně těžký úkol. Vysokoškoláci se před sezonou posílili a už v prvním střetu na půdě Ústí nad Labem sahali po dvou bodech. Poté ale nezvládli ani prodloužení.

„V týmu USK vystřídala Nikoliče s Krušičem dvojice Bohačík – Josipovič. V Jaromírovi Bohačíkovi mají Pražané větší kreativitu, protože může hrát na pozicích jedna i tři. Co se týče Josipoviče, určitě se jedná o pohyblivějšího hráče, než jakým byl Krušič. Zmínit musíme i další posilu, zkušeného Aliče, který jeví jako jeden z nosných hráčů. Bude důležité, abychom dokázali pokrýt pick and roll mezi rozehrávačem a jejich centrálním pivotem Josipovičem. A také hru jeden na jednoho, zejména u Bohačíka a Feštra," má pře zápasem jasno Dušan Bohunický.

Dnes 18.00: BK Opava – Bohemilk Tuři Svitavy.
Tuři mají za sebou vydařený vstup do sezony v Jindřichově Hradci. V zápase, který vyhráli 80:76, se o zajímavé zápisy postarali jejich kanadští hráči. Riley Barker se s devíti bloky postaral o nový klubový rekord a Jahmal Jones hned při mistrovské premiéře za Tury zaujal užitečností 35 (17 bodů, 11 asistencí, 9 získaných faulů). I z těchto důvodů je nálada v týmu velice dobrá a plná odhodlání před dalším výjezdem.

Nejen proto, že pečlivě sledovali výborné opavské představení v Pardubicích, si jsou Tuři vědomi, že na ně čeká ještě náročnější úkol než na jihu Čech. „Výhra byla velmi cenná, ale k případnému úspěchu v Opavě bude třeba ukázat daleko více," řekl asistent svitavského trenéra Pavel Špaček.

„V první řadě se musíme vyvarovat zbytečných ztrát míče a také zlepšit obranný doskok. O trojkové síle soupeře není potřeba mluvit, vždyť v minulé sezoně byl v této disciplíně nejlepší v celé lize," zdůrazňuje v předzápasové prognóze Špaček, na co se budou muset svitavští basketbalisté soustředit.