Jan Amos Komenský by skákal radostí do stropu… Jeho projekt Škola hrou má nástupce. Trenér pardubických hokejbalistů JIŘÍ MAŠÍK se v přípravě na novou sezonu úspěšně pokusil o „remake" s názvem Trénink hrou. Zítra jeho svěřenci otevřou nový ročník extraligy v Třinci. Ještě před tím se spolu s mladšími kolegy stmelovali na klubovém soustředění.

Letní příprava týmu dospělých HBC Autosklo H.A.K. Pardubice dnes vrcholí, byla v něčem jiná od tech let minulých?
Odlišná ničím zásadním nebyla. Samozřejmě se snažím ji vymyslet pokaždé trošku jinak, aby se hráči nemohli vymlouvat na stereotyp. Navíc každoročně nabýváme nových poznatků. Chci aby to byla na tréninku dřina, ale také, aby to kluky bavilo.

Tedy, jak jste se chystali na právě startující sezonu?

Připravovali jsme se klasicky na Sokolu Pardubice, kde máme ideální podmínky. Občas jsme běhali na Vinici.Trošku nás trápila docházka, letos se klukům dovolené sešly v srpnu, což se projevilo na účasti. Kvůli tomu pracujeme na fyzické přípravě až do posledních chvil .

Každoročně dochází k pohybům či k ostatním měnám v hráčských kádrech. Jaký je momentální stav vašeho týmu?
Kádr se dává dohromady postupně. Registrujeme dost absencí. Pavel Kubeš je zraněný, Jakub Mokříž po operaci menisku, Petr Filip z rodinných důvodů začne později a Radek Mašík se z pracovních důvodů k nám také připojí v průběhu sezony. Ota Urbanec je na měsíc v zahraničí, Michal Válek bude letos hrát pouze za domácí Českou Třebovou a Filip Förstl odjíždí na rok studovat do zahraničí, takže těch ztrát je habaděj.

A jak to máte u vás s „nálezy"?
Připojil s k nám Tomáš Jiřík z Hradce Králové. Za něj jsem moc rád, protože to je poctivý kluk. Dobrý i do kabiny a má obrovskou chuť do hokejbalu. Z hokeje přišel Ondra Březina, což si myslím bude rovněž velká posila. Zkoušíme ještě Lukáše Myšku z Heřmanova Městce. V neposlední řadě se z ročního pobytu v zahraničí vrátil Libor Förstl, který se chce zkusit poprat o místo.

Po suché přípravě vždy následuje ta herní. Jaka byla ve vašich očích?
Na hřišti jsme pobývali tři týdny. Vrcholem pak bylo klubové soustředění v Lanškrouně. Ještě před ním jsme stihli domácí zápas s Kovem Praha. Na soustředění jsme trénovali v hale i na ovále. Sehráli dva zápasy proti České Třebové a Letohradu. To byly poslední herní zkouška před extraligou. Kluci dostali opravdu zabrat, neboť absolvovali během pěti dnů tři zápasy a celkem dvanáct tréninkových jednotek. Poslední týden už jsme ladili formu v domácích podmínkách.

Není obvyklé, aby na předsezonní kemp jelo více kategorií. Jak se vám líbí myšlenka klubového soustředění?
Byl to super nápad. Zase to posunulo celý klub dopředu. Více jsme se všichni poznali. Malí i mladí kluci na vlastní oči mohli sledovat jak trénuje áčko a naopak ti dospělí se seznámili se svými nástupci. Při při různých rozhovorech a vzájemných setkáních jsme se je snažili motivovat do dalšího tréninku. Tmelení party pomohly i společné opékání a týmové scénky.

Opusťme cvičiště a vrhněme se na bojiště. Stejně jako loni vstoupíte do prvních kol extraligy v oslabené sestavě. Budete nějak měnit herní styl a na co se zaměříte?
Styl nijak měnit nebudeme. Naopak. Letos se chceme prezentovat ještě více aktivní hrou. Přesně to budeme po hráčích vyžadovat. A je úplně jedno v jakém nastoupíme složení. Co se týče oslabení, existuje možnost využít kluky ze staršího dorostu, jako tomu bylo loni. Tak snad to s tou sestavou nebude tak špatné…

Extraligová kolbiště opustila silná Vlašim, čímž vám ubyl jeden konkurent na cenné kovy. Co na to říkáte?
Neznám úplně přesný důvod konce ve Vlašimi, ale opravdu s jedná o úbytek jednoho z adeptů na titul. Na druhou stranu její bývalí hráči posílí jiné týmy. Tudíž se objeví více favoritů. Vlašim stahovala hráče z celé republiky. Neměla mládež, což z mého pohledu není dobře. My jedeme už několik let jinou cestou. Sice je o hodně delší, ale postupně přináší ovoce.

Největší adeptem na zisk titulu tak zůstalo Kladno. Má vůbec v lize konkurenci a koho dalšího tipujete na přední příčky?
Kladno bude opět útočit na nejvyšší mety. Má široký kádr a hraje moderní hokejbal ve velkém pohybu. Myslím si, že hodně nahoře se budou pohybovat také Plzeň,Kert Park Praha,Ústí nad Labem a doufám že do této společnosti bueme patřit i my. Posun nahoru čekám od Letohradu i Kova.

A jak to vidíte na opačném konci extraligové tabulky?
Trošku se trápit asi bude Hradec, kde to dle mých informací mají se složením týmu těžké. Mrzí mě to, protože naše derby měla vždy náboj a byla ozdobou extraligy. Uvidíme co moravské týmy, tam je to tradičně o tom jak poskládají sestavu.