Chceme se vrátit do osmičky. Nezájem, my chceme pokračovat ve vítězném tažení. Asi takto by mohl vypadat basketbalový rozhovor mezi městy Svitavy a Pardubice. Tuři balancují na hraně play off a každé vítězství by se jim náramně hodilo. Jenže vybrali si špatnou dobu. Beksa po změně na trenérském postu šlape a dnes bude usilovat o čtvrtou výhru v řadě. A to se ji povedlo naposledy a pouze jednou v první čtvrtině základní části. Derby basketbalistů začíná v hale Dašická v 17 hodin.

Pardubičtí obři měli celý týden volno (jako pořadatel Final Four poháru neabsolvovali vyřazovací boje) a tak si mohli krajského rivala pečlivě na studovat.

„V posledních zápasech svitavská hra stojí vyloženě na cizincích. Jones, Bruinsma, Barker a Doaks dostávají velkou minutáž a obrovský herní prostor na hřišti. Na druhou stranu nesmíme zapomínat ani na české hráče, kteří prošli pardubickým klubem. Vždy mají proti nám speciální motivaci. Když se k zahraničním hráčům přidají Tomáš Teplý, Jan Špaček a další, šance Turů na vítězství v každém zápase stoupají," zvedá varovný prst pardubický trenér Tomáš Bartošek.

S kolegou Sandersem si mohou mnout ruce. Forma jejich svěřenců stoupá, což před týdnem odskákal Prostějov.

„Naší snahou opět bude využít širší rotace. Hrát maximálně rychlou přechodovou fázi na útočnou polovinu hřiště. Je jasné, že když soupeře unavíme, hůře se dostává do dobrých pozic. Proměňuje střely s nižší úspěšností atd. Budeme chtít neustále na něj vyvíjet tlak, abychom drželi otěže utkání pevně v rukou. Věřím, že se odrazíme od velmi dobrého obranného výkonu z posledních utkání, zejména pak ze zápasu s Prostějovem. Mám na mysli jak týmovou obranu, tak i bojovnost, agresivitu a kvalitní doskok," míní Bartošek.

Hostující Tuři nejdou do krajského derby v ideální situaci. V novém roce si jim nedaří dle představ, ze šesti lednových utkání zvítězili pouze ve dvou a boj o osmičku je pro ně stále složitější.

Svitavským problémem číslo jedna je v poslední době defenziva. Od Děčína, Opavy a Ostravy dostal Tuři přes devadesát bodů, od Ústí nad Labem sedmaosmdesát a s tím samozřejmě lze jen těžko dosáhnout na úspěch. Tím méně na pardubické palubovce.

„Musíme v obraně přitvrdit, to nás v posledních zápasech nejvíce trápí. Hrozbou pro nás bude především podkošové duo Nečas – Švrdlík," upozorňuje svitavský kapitán Tomáš Teplý.

Aby mohli Tuři sehrát vyrovnanou partii, potřebují se především vyvarovat výpadků, kdy během chvíle naberou dvoucifernou ztrátu a jen těžko se dostávají zpět do zápasu. Tak tomu bylo v Ostravě i naposledy proti ústecké Slunetě.

„Musíme si dát pozor na rozehrávače Autreyho, který je pro soupeře výbornou posilou. Sami musíme konečně něco trefit z perimetru, kde se v posledních zápasech dost trápíme," dodal křídelník Jan Špaček.