Krásné slunečné počasí a teplota vody 21,5 °C přilákali na start 80 borců z 28 tuzemských oddílů i klubů ze Slovenska a Polska. A neplavalo se jen o pohárové body.

V sobotu byl na pořadu závod na 5 km intervalovou metodou. V soutěži žen se již po třiadvacáté plavalo O pohár Lídy Jelínkové. Plavci startovali po minutě a každý se dral „za své". Pro juniory se zároveň jednalo o kvalifikace na mistrovství Evropy.

V soutěži mužů vybojoval prvenství Ján Kútnik z Komety Brno před Vítem Ingeduldem (Plavání České Budějovice) a Karlem Balounem z Komety. Za reprezentačním trenérem Rostislavem Vítkem Vítkem si doplaval pro možnost nominaci na MEJ Petr Dvořák ze Slavie Plzeň. Z pardubických plavců doplaval nejlépe na 12. místě Daniel Čaban (druhý v mladších dorostencích) a na 15. místě (pátý) Josef Jurica.

V kategorii žen si pro vítězství doplavala favoritka Silvie Rybářová z Komety. Na druhém místě pak zúročila přípravu v Chorvatsku Michaela Štěrbová z pořádajícího SCPA Pardubice. Porazila i Alenu Benešovou z USK Praha, která má splněný limit na ME dospělých… Mladší ze sester Štěrbových patří k horkým kandidátům na start na MEJ. Ráda by také splnila limit i na juniorský evropský šampionát v bazénu. Na páté příčce (druhá ve starších dorostenkách) skončila Pavlína Kubátová, sedmá (třetí v mladších dorostenkách) Pavla Avramová (obě SCPA Pardubice.

V neděli se závodníci vydali mimořádně na trať na 20 km, protože i tady šlo o nominaci na mistrovství Evropy dospělých. Pohár starostky města Přelouče (19. ročník) vybojoval po zásluze Vít Ingeduld, který o půl minuty porazil Karla Balouna a o pět minut zpět doplaval Matěj Kozubek z Bohemians Praha. Pardubický Aleš Rucký obsadil devátou pozici. Hrdinský výkon podal Jan Knotek, který dokončil svoji první dvacítku za 6:55:49 min.

V závodě žen se až do posledních metrů bojovalo o prvenství, které pro sebe „urvala" domácí Lenka Štěrbová. O necelé dvě vteřiny porazila vítězku sobotního závodu, Silvii Rybářovou. Třetí příčku si vybojovala Pavlína Kubátová a na pátém místě doplavala Renata Nováková.

V doplňkovém závodě na 3 km vyhrál starší žák Vojislav Štěrba (SCPAP) před dlouholetým českým reprezentantem Jakubem Fichtlem ze Slavie Plzeň. Pak se seřadilo trio domácích „dálkařů" – Petr Matěna, Karel Gobernac a Petr Dastlík. Soutěž žen vyhrála starší žákyně Hana Fousková (SCPAP), na čtvrtém místě skončila Dana Ouhrabková z PK Pardubice.

Po závodech v Mělicích je v soutěži družstev v čele SCPA Pardubice. V kategorii žen je Pavlína Kubátová druhá, Renata Nováková čtvrtá, Lenka Štěrbová pátá a Pavla Avramová sedmá. V kategorii starších žáků je Vojislav Štěrba druhý a v žákyních vede Hanka Fousková.   (net)