O jeho zhodnocení jsme požádali ředitele festivalu JANA MAZUCHA.

Jak hodnotíte letošní ročník Czech Open? V čem byl jiný než ty předchozí? 

Hodnotím ho pozitivně. Jiný byl v tom, že se trochu změnila struktura účastníků Czech Open. Méně jich hrálo klasické šachové turnaje, ale naopak mnohem více ty bleskové. Spousta lidí se do Pardubic přijede podívat, ale nechtějí se pouštět do nějakých těžších či složitějších partií. Radost mám i z nového českého rekordu, který na festivalu padl v multiherní simultánce.


Co vás během letošního soutěžního maratonu potěšilo?
Když jsme rozdávali pardubické perníky jako dárek na přivítanou, ozval se člověk, který k nám jezdí z ruské Tuly, že právě v jeho městě vyrábějí nejlepší perníky v Rusku a jestli nám na oplátku může přinést ochutnat ten jejich. Účastníci z Polska nám zase přivezli velký jablečný koláč s názvem turnaje. A Arméni přispěchali se svým koňakem. Líbí se mi, že zvláště návštěvníci ze zemí bývalého Sovětského svazu k nám míří s nějakým originálním dárkem. 
Je vidět, že Czech Open mají jeho účastníci rádi a vás už berou tak trochu jako blízkého přítele.

Ale pro člověka v pozici ředitele turnaje musí být takový maraton „přátel" a soutěží velký zápřah. Jak ho snášíte?

Jsou místa, kdy si člověk může trochu oddechnout. Horší to je zhruba měsíc před festivalem, kdy se všechno musí připravit, aby to pak perfektně fungovalo.


Zažil jste letos nějaký silný emocionální zážitek?
Letos se hodně zpřísnila pravidla ohledně používání elektroniky. Dříve to bylo tak, že pokud někomu v sále zazvonil mobil, prohrál partii. Teď se nově zavedlo, že se do sálu nesmí brát žádná elektronika, byť je třeba vypnutá a v tašce. Samozřejmě nejsme schopni zkontrolovat všechny hráče. Pokud to ale někdo někomu prokáže, musíme zasáhnout, což se nám stalo ve dvou případech. Šlo o dlouholeté účastníky našeho turnaje, takže to bylo docela nepříjemné. Snažili jsme se jim vysvětlit, že taková jsou současná pravidla. Nejprve byli rozhořčeni a vyprávěli, že už nikdy do Pardubic nepřijedou, ale pak to naštěstí pochopili.

Jak si účastníci festivalu užívali doprovodné aktivity?


O doprovodné aktivity festivalu byl obrovský zájem. To svědčí o tom, že lidé přijedou nejen na festival, ale zároveň si zde chtějí užít pobyt se vším všudy včetně návštěvy zajímavých míst. Jsme rádi, že i díky naší akci se dostanou do míst, kam by třeba jinak nezavítali.

S festivalem je spojeno spousta papírování. Kopírky na turnaji se skoro nezastavily. Dá se spočítat, kolik se v letošním roce vypotřebovalo papírů?
Určitě desetitisíce. Jsme rádi, že nám v tomto směru hodně pomohli partneři festivalu, z nichž někteří náklady na tuto službu vzali na svá bedra.⋌(lim)