Velký průšvih. Tak hovoří o dopingové aféře kolem Velké pardubické zainteresovaní. Dostihy dosud nebyly sportem, kde by dopingové kontroly končily skandálem a tresty.

Teď je ale jasné, že dva z šesti odebraných vzorků po letošní Velké pardubické byly pozitivní. Podle informací deníku Sport má být navíc jedním z pozitivně testovaných vítěz hlavního dostihu Nikas!

„Nevzpomínám si, že by se za celou historii Velké pardubické něco takového přihodilo. Byl by to velký problém, nebojím se tvrdit, že tragédie. Nemáme ale samozřejmě zatím bližší informace, protože trenéři podepsali mlčenlivost," uvedl historik Velké pardubické Martin Šabata.

Situace je o to horší, že podle všeho má pozitivní test právě vítěz nejprestižnějšího českého dostihu. „Kdyby šlo o někoho, kdo skončil někde v poli poražených, byl by to menší průšvih. Stejně by to ale celý ročník trochu zdegradovalo. Bylo by těžké to přijmout, zvláště kdyby se to týkalo vítězného žokeje Marka Stromského. Ten zažil letos velkou euforii, slavil a pak by se najednou dozvěděl, že jel koně, který dopoval. To by bylo strašné zjištění," podotkl Martin Šabata.

Dopingová aféra vrhá špatné světlo na celou Velkou pardubickou, z čehož pochopitelně nemají radost ani v Dostihovém spolku, který provozuje pardubické závodiště.

„Nemáme s touto záležitostí nic společného, neprovádíme ani odběry vzorků, pouze máme za povinnost připravit odběrné místnosti. Ale pokud by se tato informace potvrdila, samozřejmě by to nebyla dobrá vizitka dostihového sportu," nechal se slyšet ředitel Dostihového spolku Michael Skalický.